Nesten 1 av 5 desinfeksjons­produkter i Sverige er funnet å ha alvorlige mangler.

Mye ulovlig desinfeksjon i Sverige

Av totalt 85 hånd- og flate­desinfeksjons­midler som Kemikalie­inspektionen har kontrollert, ble 18 prosent vurdert å ha alvorlige mangler.

Publisert

Noen av dem inneholdt for eksempel metanol, mens andre hadde for lav konsentrasjon av virke­stoffer til å være effektive, skriver det svenske renholds­bladet Rent med Facility Nordic.

Produksjonen og importen av hånd­desinfeksjon på det svenske markedet økte med nesten 400 prosent fra 2019 til 2020. Antallet aktører som produserte og solgte økte med 270 prosent, i følge tall fra Kemikalie­inspektionen.

– De fleste produkter som vi har undersøkt, er trygge å bruke, men vi har funnet desinfeksjons­midler som inneholder forbudte stoffer eller er feilaktig merket, sier Jenny Karlsson, som er inspektør ved Kemikalie­inspektionen.

– Under normale omstendigheter ville antallet avvik være oppsikts­vekkende, men med tanke på den raske omstillingen er det ikke uventet at en del virksomheter ikke klarer å møte kravene i lovverket.

– Våre råd til forbrukere er å handle hos kjente aktører som apotek og matbutikker. Der har vi funnet færre problemer, mens e-handelsplasser, særlig de med base utenfor EU, oftere har mangler, sier Karlsson.

Hun anbefaler at du også sjekker at volum­prosenten er over 60 prosent etanol, for da skal produktet være effektivt.

Kilde: Allvarliga brister bland desinfektionsmedel

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS