Målet er blant annet å bruke nedbrytbare vaskemidler og finne ut hvordan vaskevannet kan bringes tilbake til drikkevanns­kvalitet.

NASA skal etablere test-vaskeri på romstasjonen

Den amerikanske romfarts­organisasjonen NASA skal sammen med Tide utvikle nye løsninger for å vaske astronautenes tøy. Det er et mål at ideene skal utnyttes i kommersielle produkter på landjorda.

Publisert

Tide, en amerikansk produsent av rengjørings­midler, skal bistå NASA i å utvikle vaskeri­løsninger og -teknologi i rommet.

I dag bruker astronautene om bord på Den inter­nasjonale rom­stasjonen klærne sine flere ganger før det byttes ut med et nytt sett tøy. Nye klær fraktes opp fra landjorda når det fra tid til annen sendes et forsynings­fartøy til stasjonen, som går i bane drøyt 400 km over Jorda. Ialt sendes det opp rundt 80 kilo tekstiler pr. astronaut pr. år.

Frakte­kapasiteten vil imidlertid bli betydelig redusert når NASA kommer i gang med bemannede ferder til Månen og etter hvert Mars. Mens det tar i størrelses­orden timer å komme seg opp til romstasjonen, vil det ta ca. 3 dager å komme seg fra Jorda til Månen og omtrent 150-300 dager til Mars. Totalt vil det for en Mars-ferd gå 2-3 år før astronautene er tilbake på Jorda.

Én av utfordringene som må løses, er at vaske­midlene må være trygge i bruk og kompatible med livsstøtte­systemene om bord. Andre er knapp­heten på vann og hvordan vaske­vannet kan resirkuleres tilbake til drikkevanns­kvalitet. Man må også finne ut av hvordan vaske­prosessen kan gjøres effektivt under såkalt mikro­gravitasjon.

Tide har blant annet utviklet et fullt nedbrytbart vaske­middel for bruk i rommet, som skal fjerne vond lukt og smuss fra tekstiler.

I tillegg til vaskeri, skal det også testes ut kluter for smuss­fjerning.

Kilde: Tide to Design First Laundry Detergent for Space, To Begin Stain Removal Testing on International Space Station in 2022 (Procter & Gamble)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS