Kim G. Helsvig: Norsk Arbeidsmands­forbund 1980-2020.
Kim G. Helsvig: Norsk Arbeidsmands­forbund 1980-2020.

NAFs historie de siste 40 år

Fra rallare til renholdere: Historiker Kim G. Helsvig har skrevet bok om Norsk Arbeids­mands­forbunds historie i årene 1980-2020.

Publisert

SHelsvig bygger videre på Kåre Odlaugs tobindsverk som han skrev til NAFs 60-årsjubileum i 1955, men slår raskt over til 1970-tallet, og ikke minst merkeåret 1977, skriver LO-organet FriFagbevegelse i en lengre omtale av boken.

Arbeidsmands­forbundet hadde medlemmer på arbeids­plasser som trengte nettopp den stramme reguleringen som arbeids­miljø­loven åpner for. Denne loven kom i 1977.

Boken kommer også inn på internasjonale forhold, som de fagforenings­fiendtlige stats­lederne Margaret Thatcher og Ronald Reagan, og hvordan dette påvirket også norsk politikk.

Senere kommer Helsvig blant annet inn på Arbeidsmands­forbundets kamp for regionale verneombud – så vel i bygg og anlegg som i renholds­bransjen. Og ikke minst Erna Hagensen, renholds- og restaurant­arbeideren som ble forbunds­leder i 2003 og gikk av seksten år seinere.

Hun var Arbeidsmands­forbundets første kvinnelige leder, og bidro til å få forbundet på offensiven igjen, etter flere tunge år.

Kim G. Helsvig: Norsk Arbeidsmands­forbund 1980-2020 – Makt og motstand i hyper­kapitalismens tid, Pax 2021

Empty article - Title

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS