I 2011 innførte myndighetene allmenngjorte overenskomster for renholdere. Lønnsvinnerne var de som hadde lavest lønn fra før, særlig de i det private.

Allmenn­gjøring ga pen lønns­stigning

Lavlønte renholdere fikk over 40 prosent mer i lønn på fem år. Men de høytlønte fikk langt lavere stigning.

I 2011 innførte myndighetene en allmenngjøring av overenskomstene for renholdere. Det medførte at alle i bransjen måtte lønne sine renholdere etter tariff, enten bedriften og de ansatte var organisert eller ikke. Det skriver LO-organet FriFagbevegelse.

Rapport 2020:13.

Nå har forskningsstiftelsen Fafo analysert utviklingen siden da. Forfatterne av rapporten, Bård Jordfald og Elin Svarstad, opplyser at halvparten av renholderne i privat sektor den gang lå under tariffbestemt minstelønn. De lavest lønte tjente 120 kroner timen, mens tarifflønna var på 152 kroner. Renholdere i staten tjente mest. De i private selskaper lå aller nederst, og kommunale renholdere lå i midten.

Fafo kan nå dokumentere en kraftig lønnsoppgang for de lavest lønte, men uten at det har hatt lønnsdrivende effekt. De høyest lønte har nemlig hatt langt lavere utvikling, renholdere i privat sektor har nærmet seg lønna til de i offentlige sektor, og nå er det privat sektor som har høyeste nivå på lønna til dem som ligger nederst på lønnsstigen, mens utviklingen har vært motsatt for de høyest lønte.

Kilder:

Lønn til renholdere: Dette overrasket forskerne

https://frifagbevegelse.no/nyheter/lonn-til-renholdere-dette-overrasket-forskerne-6.158.711568.187b24a928

Renholderes lønnsbetingelser før og etter allmenngjøring:

https://www.fafo.no/images/pub/2020/20748.pdf

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS