
Supre råd om tekstilvask
Europeiske FRT har laget en god håndbok med konkrete råd til hvordan kluter og mopper bør håndteres i vaskeriet. Her er FRT-guiden i norsk og gratis oversettelse.
Tyskland ligger langt fremme på hygiene, renhold og vaskeri. For eksempel har renholdsbransjen lenge hatt som mål å belyse alle parametere som gjelder ved vask av mopper og kluter.
Last ned FRT-guiden på norsk gratis (PDF)
Den tyske / europeiske bransjeforeningen FRT i samarbeid med den tyske bransjeforeningen for fasilitetstjenester (BIV) har laget en grundig og lettlest håndbok for hvordan renholdstekstiler bør behandles i vaskeriet, på folkemunne gjerne kalt FRT-guiden.

Håndboken er aktuell for alle typer vaskerier, også innenfor helsevesen og næringsmiddelbransjen, siden den gir råd både til områder som stiller høye krav til hygiene, og til områder der det ikke stilles høye krav.
FTR-guiden er ikke ny, men innholdet skulle være like gyldig i dag. Vi takker Eivind Haugseth i Systemrent AS for å skaffet til veie og oversatt håndboken til norsk. Haugseth er importør av tyske rengjøringsprodukter og -metoder, og har lenge vært imponert over den grundigheten tyskerne oppviser i alle ledd fra vaskeri til ferdig rengjøringsresultat.
FRT-guiden er full av illustrasjoner som enkelt forklarer hvordan tekstilene bør håndteres i vaskeriet. Dermed kan du kvalitetssikre hele «verdikjeden», alt fra kontroll av vaskemaskin til sjekk av tilførsel og avløp, fjerning av løst smuss før vask, dosering, tørk, oppbevaring, temperaturen og pH-verdiens påvirkning ved vask, avleiring av uønskede substanser og mye annet.
Andre kilder til gode vaskerirutiner:
Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn, en uavhengig og ideell organisasjon som tilbyr sertifisering av vaskerier for å ivareta intern kontroll og å sikre produktenes kvalitet. http://vaskeritilsynet.no/
Norsk Renseri- og Vaskeriforening, bransjeforening i Norsk Industri, som igjen er en landsforening i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). https://www.norskindustri.no/Bransjer/renseri-og-vaskeri/
.
.
.