Hvis det innføres krav til grundig håndvask på alle verdens flyplasser, kan risikoen for en global pandemi reduseres med opptil 69 prosent.

God håndvask minsker korona-risiko

Den globale spredningen av korona­viruset kan reduseres med opptil 37 prosent – ved grundig håndvask på ti av de største fly­plassene i verden.

Publisert

Engasjeres alle reisende på alle flyplasser, kan risikoen for en pandemi reduseres med mellom 24 og 69 prosent. Det anslås i en analyse publisert av Society for Risk Analysis. Det er det svenske renholds­bladet Rent & Facility Nordic som skriver dette.

Forskerne poengterer at fly­plasser og fly utgjør svært smit­tsomme steder, ettersom de er avgrensede områder med store, mobile befolkninger.

Knutepunkter

De mener at pandemi­risikoen kan reduseres med inntil 37 prosent dersom krav til grundigere håndhygiene / håndvask innføres på ti av de travleste fly­plassene, det vil si London Heathrow, Los Angeles Inter­national, John F. Kennedy, Charles de Gaulle, Dubai Inter­national, Frankfurt, Hong Kong Inter­national, Beijing Capital, San Francisco og Amsterdam Schiphol.

Disse fly­plassene håndterer ikke bare mange passasjerer, men er også knute­punkter som har for­bindelse til alle deler av verden.

Mange smitte­punkter

Både på fly­plasser og i fly finnes mange smittede flater som de reisende ofte berører, som innsjekkings­skjermer, arm­lenene på stolene ute på gate'n, knappen til drikkevanns­fontenen, dør­håndtak, stol­seter, spise­bord og sikkerhetsb­elter.

Håndvask reduserer risiko

Forskerne minner om at for å bli infisert, må en frisk person enten berøre smittede flater eller komme i direkte kontakt med en smittet person.

Hvis den friske personen berører en smittet over­flate, uansett hvor lenge det er siden personen sist vasket hendene sine, vil hun / han få bakterien eller viruset på hendene.

Hvis hun / han imidlertid vasker hendene kort etterpå, er det stor sann­synlighet for at bakterien / viruset fjernes fra hendene før den over­føres til personens kropps­væsker.

——-

Kilder:

Handtvätt minskar corona-risk
https://www.cleannet.se/article/view/700934/handtvatt_minskar_coronarisk

Study shows increased hand hygiene at top 10 airports can reduce spread of corona­virus by 37 percent
http://outbreaknewstoday.com/study-shows-increased-hand-hygiene-at-top-10-airports-can-reduce-spread-of-coronavirus-by-37-percent-91091/

Selve forsknings­rapporten finner du her: Hand‐Hygiene Mitigation Strategies Against Global Disease Spreading through the Air Transportation Network
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/risa.13438

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS