Hvis det innføres krav til grundig håndvask på alle verdens flyplasser, kan risikoen for en global pandemi reduseres med opptil 69 prosent.
Hvis det innføres krav til grundig håndvask på alle verdens flyplasser, kan risikoen for en global pandemi reduseres med opptil 69 prosent.

God håndvask minsker korona-risiko

Den globale spredningen av korona­viruset kan reduseres med opptil 37 prosent – ved grundig håndvask på ti av de største fly­plassene i verden.

Publisert

Engasjeres alle reisende på alle flyplasser, kan risikoen for en pandemi reduseres med mellom 24 og 69 prosent. Det anslås i en analyse publisert av Society for Risk Analysis. Det er det svenske renholds­bladet Rent & Facility Nordic som skriver dette.

Forskerne poengterer at fly­plasser og fly utgjør svært smit­tsomme steder, ettersom de er avgrensede områder med store, mobile befolkninger.

Knutepunkter

De mener at pandemi­risikoen kan reduseres med inntil 37 prosent dersom krav til grundigere håndhygiene / håndvask innføres på ti av de travleste fly­plassene, det vil si London Heathrow, Los Angeles Inter­national, John F. Kennedy, Charles de Gaulle, Dubai Inter­national, Frankfurt, Hong Kong Inter­national, Beijing Capital, San Francisco og Amsterdam Schiphol.

Disse fly­plassene håndterer ikke bare mange passasjerer, men er også knute­punkter som har for­bindelse til alle deler av verden.

Mange smitte­punkter

Både på fly­plasser og i fly finnes mange smittede flater som de reisende ofte berører, som innsjekkings­skjermer, arm­lenene på stolene ute på gate'n, knappen til drikkevanns­fontenen, dør­håndtak, stol­seter, spise­bord og sikkerhetsb­elter.

Håndvask reduserer risiko

Forskerne minner om at for å bli infisert, må en frisk person enten berøre smittede flater eller komme i direkte kontakt med en smittet person.

Hvis den friske personen berører en smittet over­flate, uansett hvor lenge det er siden personen sist vasket hendene sine, vil hun / han få bakterien eller viruset på hendene.

Hvis hun / han imidlertid vasker hendene kort etterpå, er det stor sann­synlighet for at bakterien / viruset fjernes fra hendene før den over­føres til personens kropps­væsker.

——-

Kilder:

Handtvätt minskar corona-risk
https://www.cleannet.se/article/view/700934/handtvatt_minskar_coronarisk

Study shows increased hand hygiene at top 10 airports can reduce spread of corona­virus by 37 percent
http://outbreaknewstoday.com/study-shows-increased-hand-hygiene-at-top-10-airports-can-reduce-spread-of-coronavirus-by-37-percent-91091/

Selve forsknings­rapporten finner du her: Hand‐Hygiene Mitigation Strategies Against Global Disease Spreading through the Air Transportation Network
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/risa.13438

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS