Bakterier som omgir seg med en biofilm, kan være svært seig­livede både mot anti­biotika og desinfeksjons­midler.
Bakterier som omgir seg med en biofilm, kan være svært seig­livede både mot anti­biotika og desinfeksjons­midler.

Så vanskelig er det å fjerne biofilm

Ny studie viser at det er over 100 ganger vanske­ligere å fjerne bakterier som omgir seg med et beskyt­tende slimlag, enn bakterier som ikke har dette.

Publisert

Bakterier og andre mikroorganismer danner ofte omgivelser som bidrar til at de overlever lenger og sprer seg i antall. Både i helsevesenet og andre steder kan dette være utfordrende. Forsøk har nemlig vist at bakterier med beskyttende biofilm er 200 ganger mer motstandsdyktige mot antibiotika.

Det melder bladet ISSA Today July/August 2020. Det er også påvist at bakterier i mikrofilm på tørre overflater kan være over 1000 ganger mer motstandsdyktige mot klorbaserte desinfeksjonsmidler.

Biofilm

er et strukturert samfunn av bakterier som er festet til en overflate og til hverandre. Bakteriene er innkapslet i en egenprodusert slimaktig matriks.

Store medisinske leksikon

100 ganger vanskeligere

I nyeste utgave av ISSA Today skriver dr. Greg S. Whiteley om et 20+ år langt forskningsprogram for å se på nøyaktig hvor vanskelig det er å fjerne biofilmer.

Én fersk studie i dette programmet viser at hvis man tørker en bakteriekultur (fjerner beskyttelsen de omgir seg med) og overfører til en overflate av rustfritt stål (som ikke er en særlig vennlig overflate med tanke på bakteriers overlevelse), kan du fjerne 99,9 prosent av dem med ett enkelt stryk med en fuktet klut. Etter fem stryk har du fjernet 99,999 prosent.

Overfører du den samme bakteriemengden til en tørr overflate, og lar de beholde beskyttelsen rundt seg, vil du selv etter 50 stryk bare ha fjernet litt over 96 prosent.

Det er altså over 100 ganger vanskelig å fjerne biofilm-bakterier enn bakterier uten beskyttelse.

Forblir lenge på fingrene

Studien viser også at hvis du berører biofilmen, vil et antall bakterier overføres til fingre eller hansker. De vil typisk forbli på fingre eller hansker i opptil 19 påfølgende berøringer med andre objekter.

Bør revurdere renhold

Hvordan påvirker dette renhold? For det første, mener dr. Whiteley, har renhold aldri vært viktigere.

Biofilmer, særlig på tørre flater, er gjenstridige og det kreves helt spesifikke produkter for både å fjerne beskyttelsen rundt bakteriene og drepe selve bakteriene.

Dernest er det avgjørende med både kvalitative og kvantitative rutiner for jevnlig kvalitetskontroll.

Kilde: Dr. Greg S. Whiteley i bladet ISSA Today July/August 2020

http://issatoday.issa.com/?issueID=57&pageID=24

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS