Det er trygt med vann og mikrofiber til de fleste typer forebyggende renhold. Vurdér mer verneutstyr om det er mye organisk søl.

Slik holder du korona-rent på arbeids­plassen

- Det er sjeldent behov for desinfisering. Hyppig vask med vann og rene mikro­fiber­kluter er det som gjelder, sier renholds­ekspert Geir-Helge Sjaaeng hos Vileda.

Publisert

Både privat, på jobben, i butikken og på offentlig transportmidler er opplever man et helt nytt renholdsregime for å hindre smittespredning.

- Nå som vi gradvis åpner samfunnet igjen, er det viktigere enn noen gang med riktig hygiene. Det er viktig å formidle at vanlige rengjøringsrutiner som regel er godt nok også i disse korona-tider. De må bare utføres litt oftere og litt nøyere enn det de fleste normalt gjør, sier daglig leder Geir-Helge Sjaaeng hos renholdsspesialisten Vileda.

Selskapet er et av verdens største innenfor utvikling og produksjon av renholdsløsinger til proffmarkedet. I Norge bistår Vileda offentlige instanser som sykehus, skoler og barnehager, mens hotellkjeder som Choice og Thon er kunder i privatmarkedet.

Vaskebøtta = smittespreder

- Vi har vel alle fått med oss viktigheten av å vaske hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann i minst 30 sekunder. Det er liksom utgangspunktet for å hinder smittespredning. Samtidig er det ekstremt viktig med god rengjøring av alle overflater som mange forskjellige mennesker er i kontakt med. Da snakker vi for eksempel om dørhåndtak, handlevogner, betalingsterminaler og bensinpumper, forklarer Sjaaeng.

Slike kontaktpunkter kan i praksis ikke vaskes ofte nok, men selve rengjøringen er ingen komplisert prosedyre. En mikrofiberklut som er fuktet i rent vann, er i praksis nok.

- Rent vann og mikrofiberklut er faktisk tilstrekkelig. Men vær veldig nøye på at du fukter hele kluten før bruk, og bretter den slik at du hele tiden tørker av hver flate med en ren del. Også må du for all del ikke dyppe kluten i en bøtte mellom hver vask. Vaskebøtta er en smittespreder, så når alle sidene på mikrofiberkluten din er brukt opp, så kaster du denne til vask – og tar en helt ny klut. Enkelt og greit, forklarer renholdsekspert Sjaaeng.

Bruk fargekoder

Han får støtte av Lena Furuberg, medeier og rengjøringskonsulent i selskapet Bygg & Facility Consult.

- Rene hender, mikrofiberklut og vann er det som trengs. Sørg for å ta nye klut når den du bruker er skitten, og vask den gamle på minst 90 grader. Det er temperaturen som må til for å fjerne virus fra kluter og håndklær. Skal du rengjøre flere rom, kan det også være et godt tips å bruke egne fargekoder for ulike rom slik at du for eksempel bruker en rød klut på sanitærrom og blå klut på andre områder.

Når det gjelder vasking av gulv er det mikrofibermopper som gjelder:

- Sørg for at det hele tiden er tørt og er det flekker på gulvet så bruk litt vann for å fjerne dette. Og unngå bruk av sprayprodukter i rengjøringen. Det sprer aerosoler i luften som er skadelig å puste inn, understreker renholdsekspert Lena Furuberg.

Kilde: Pressemelding fra Vileda

Se også råd rundt smittevask (etter påvist smitte, langt ned i artikkelen)

https://renholdsnytt.no/2020-april-2020-bransjenytt/far-ekstra-betalt-for-smittevask/603586

.

5 tips til godt korona-renhold

  • Renhold bør følge ordinære rutiner, men vurder om det er arealer som skal prioriteres med hyppigere renhold
  • Ha fokus på hyppig berørte kontaktpunkter (dørhåndtak, tastatur, armlener stol, lysbrytere, telefon mfl.) og toaletter
  • Benytt vann og vanlige rengjøringsmidler i henhold til gjeldende rutiner.
  • Benytt engangskluter av mikrofiber i størst mulig grad. Flergangskluter rengjøres i henhold til gjeldende rutiner
  • Benytt hansker med lang mansjett (nitril, lateks eller vernehansker), og vurder behov for frakk ved mye søl med organisk materiale

NB: Det er normalt ikke grunnlag for å utføre rutinemessig desinfeksjon på arbeidsplasser som følge av covid-19, men desinfeksjonsmidler kan benyttes til hyppig berørte kontaktpunkter og eventuelt forurensede overflater. Desinfeksjonsmidler virker ikke om det er søl med kroppsvæsker o.l. Kroppsvæsker må derfor tørkes vekk med tørkepapir før desinfeksjonsmidler påføres.

Kilder: Vileda og Folkehelseinstituttet

.

.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS