Belegget skal i betydelig grad redusere vannbehovet ved nedskylling. (Ill.foto: Colourbox)

Belegg hindrer bæsj i å feste seg

Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i toalett­skåla. Så spørs det hvordan det fungerer i hver­dagen.

Publisert

Forskere ved Penn State University har utviklet belegget, som skal redusere vann­mengden som er nødvendig for å skylle ned med 50, og i noen tilfeller opp mot 90 prosent. Det skal også hindre bakterie­vekst og redusere vond lukt.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Ifølge professor Tak-Sing Wong ved universitetet skal dette gjøre toalettet nær selv­rensende. Belegget, som betegnende nok kalles LESS (liquid-entrenched smooth surface), er utviklet av ham og doktorgrads­student Jing Wang med flere.

Wang opplyser at belegget påføres med spray i to trinn. Den første sprayen innholder bl.a. stoffet dimetyl­dimet­oksilan og bygger opp en ekstremt glatt overflate. Når sprayen tørker, vokser det fram tråd­formede strukturer med en diameter ca. 1 million ganger tynnere enn et menneskehår.

Den neste sprayen påfører et tynt smørende lag som legger seg rundt «hårene» og gjør overflaten enda glattere. Hele prosessen skal ta mindre enn 5 minutter.

Før påføring må over­flaten renses med iso­propanol og avionisert vann for å fjerne forurensninger. Deretter må over­flaten være tørr før sprayen påføres.

Tester med syntetisk bæsj viste at denne skled rett ned i vannet. Forskerne mener at belegget vil holde i opptil 500 skyllinger før det må påføres på nytt.

Brukes det i toaletter der menn står og tisser, forventes det å vare i rundt 50 dobesøk, både fordi urinstrålen treffer overflaten med mye høyere hastighet enn en dospyling, og fordi tissingen typisk varer ca. fire ganger lenger enn en spyling.

Forskerne opplyser at den samlede vann­mengden som daglig medgår til å skylle ned toaletter i hele verden, er seks ganger høyere enn Afrikas totale vannforbruk.

Funnene er publisert i tids­skriftet Nature Sustainability (link til rapport)

Kommentar: Forskerne skriver ikke noe om helse­risiko (og behov for verne­utstyr) ved påføring av de aktuelle stoffene, som må kategoriseres som nano­produkter. Heller ikke sies det noe om hvor mye nano­materialer som typisk sprer seg opp i luften eller ned i kloakk­systemet ved hver nedskylling. En smørende olje som brukes i prosessen, skal imidlertid være nedbrytbar med kjente prosesser.

Kilde: New, slippery toilet coating provides cleaner flushing, saves water
https://news.psu.edu/story/598131/2019/11/18/research/new-slippery-toilet-coating-provides-cleaner-flushing-saves-water

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS