Vaske­roboter frigjør tid som renholderen kan bruke til oppgaver der man er nødt til å ha mennesker, mener produsenten. (Ill.foto: teh)

Ingen kjører gulvvasker om 20 år

To tiår frem i tid er det ingen som rengjør gulvet med sittebiler eller ståbak-maskiner. Det mener en av de store produsentene av vaske­roboter.

Publisert

Automatisering og roboter har fascinert oss gjennom science fiction-litteratur i over hundre år. Ettersom dette synes å komme stadig nærmere en realitet, finnes det dem som frykter at automatisering vil skape stor arbeids­ledighet.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Men når det kommer til robotisering, er fremtiden lys. Det mener iallfall det kanadiske selskapet Avidbots Corp., som selv produserer gulvvaske­roboter og har dem gående på fem kontinenter.

For selv de smarteste dingser er avhengig av menneskelig intelligens for å være lønnsomme, mener selskapet.

Tilbake­meldingen Avidbots får fra facility managere, er at deres roboter utplasseres ikke for å erstatte rengjørings­personalet, men for å samvirke med dem. Dette hjelper personalet til bedre effektivitet og økt kvalitet i slutt­resultatet.

Det frigjør også tid slik at renholderne kan få gjort viktigere eller mer tidkrevende oppgaver i løpet av arbeids­dagen. Kanskje kan de rengjøre vanskelig tilgjengelige områder på serverings­disken, under reoler i lagerbygg eller bagasjebånd, oppgaver som tidligere ble nedprioritert fordi de måtte prioritere høy­trafikkerte områder.

Avidbots spår ingen kommer til å bruke sittebiler og ståbak-vaskere om 20 år. De vil gå den samme veien som VHS-filmer, 8-spors kassettbånd og stumfilmer, nemlig inn i glemselen.

Enig? Avidbots er ikke en uhildet aktør i debatten, men kanskje er de inne på noe?

Kilde: Why Robots Expand, Rather Than Replace, Jobs and Human Potential, https://www.avidbots.com/robots-expand-human-potential/

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS