Deknings­direktør Bjørn Amundsen, Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø, Ande Skoog Bondevik fra Agdir og Ove Fredheim, leder av Telenors bedrifts­divisjon, under åpningen av IoT-nettet. Foto: Martin Fjellanger

Økte muligheter for smarte sensorer

Telenor har offisielt åpnet sitt NB-IoT-nett, en tekno­logi som skal gi lengre rekke­vidde og lavt strøm­forbuk for smart­dingser.

Publisert

– Denne lanseringen er viktig for digitaliseringen av Norge, og vil gjøre IoT tilgjengelig for alle. Istedenfor å bygge og drifte egne nett for tingenes internett, kan bedrifter og kommuner nå bruke tiden på å utvikle bedre digitale tjenester. IoT over 4G har overlegent best dekning, er sikrere enn ulisensierte nett og er enkelt å ta i bruk, sier Ove Fredheim, leder av Telenors bedrifts­divisjon, i en presse­melding fra selskapet.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

NB-IoT åpner muligheten for at millioner av hverdagslige ting som søppel­kasser og strøm­målere kan kobles til nett over hele landet.

– Utfordringen med dagens teknologi er at digitale målere ikke har god nok batteri­levetid til å kontinuerlig sende informasjon i sanntid over lengre tid. Samtidig er ikke nettet målerne bruker for å sende informasjon godt nok til å nå frem der målerne er plassert. NB-IoT er langt mer strøm­effektivt enn vanlig 4G og bruker lavere bånd­bredde, slik at sensorer og målerne vil ha dekning selv der det er vanskelig å ha en telefon­samtale. Nå kan vann­målere plassert i rør og kummer, eller parkerings­sensorer i kjelleren på et parkeringshus, kobles til nett, sier Fredheim.

Kilde: Åpner landsdekkende mobilnett for tingene dine, http://www.mynewsdesk.com/no/telenor/pressreleases/aapner-landsdekkende-mobilnett-for-tingene-dine-2716559

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

NB-IoT

  • Står for Narrowband Internet of Things. Det er en ny kommunikasjons­teknologi som skal gjøre det mulig for «ting» å kommunisere via det eksisterende 4G-nettet.
  • Nettet er designet for å knytte objekter til internett som er på vanskelig tilgjengelige steder og som tidligere har vært for dyre å koble til internett.
  • Sensorene som benyttes er også rimelige i produksjon og har lang batteri­levetid, på omtrent 10 år.
  • Dette vil gjøre det mulig å koble «ting» til internett der det tidligere ikke har vært lønnsomt eller praktisk gjennom­før­bart pga. strøm og deknings­utfordringer.
  • Bransje­organisasjonen GSMA anslår at 5,5 milliarder ting vil være koblet til den nye teknologi­standarden innen 2021, og det er kun fantasien som setter grenser for hva som kan kobles til nett.
Powered by Labrador CMS