Avskrapningsrister på utsiden fjerner det grøvste (men bør være lengre enn her). Matte­løsninger på innsiden begrenser mengden snø og fukt som trenger lengre inn i bygget. (Ill.foto: teh)

Planlegg for vinteren

Tre små ord er renholds­lederens vinterlige skrekk: snø, sand og salt. Lag gjerne en ekstra renholds­stasjon like ved inngangs­partiet.

Publisert

Utenfor inngangen brukes sand og salt for å beskytte mennesker mot å havne på glatta, men innendørs gjør de det stikk motsatte av å beskytte.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Når sand og salt dras innover i bygget, gir de ekstra slitasje, øker vedlikeholds­kostnaden og reduserer gulvenes levetid. Ryan Greenawald hos Diversey gir flere enkle råd om å beskytte gulv:

Matter og fuktkontroll

Når mennesker tråkker inn i bygget, trekker de med seg snø. Ofte deponeres det like innenfor, der det danner seg vann­dammer. Disse øker risikoen for at noen havner på rattata innendørs, i tillegg til at gulv­materialene kan ta skade.

En avskrapnings­matte utendørs eller like på innsiden av bygget fjerner det verste av snøen.

Like innenfor vil en absorberende matte hjelpe deg med å ta opp ytter­ligere fukt. Matten bør være så lang at kunder og ansatte må gå seks til ti trinn før de når fram til ubeskyttet gulv.

Matten bør ha gummiert bakside slik at den ligger stabilt på gulvet. Fjern fukten i matten regelmessig med en tørr/våt-støvsuger.

Sand og salt

kan slite ned både gulv­finish og gulv­materialer når dette trekkes inn i bygget. Selv om et godt matte­system kan begrense hvor mye som kommer inn, bør gulvet rengjøres og bones regel­messig. Ellers kan det overflødige vannet trenge gjennom voksen.

Asfalt

kan også slite på gulv. Når veier og fortau brøytes, kan det brytes av asfalt­biter som setter seg under sko­sålene og dras med inn i bygget. Fjernes med tørr/våt-støvsuger før eventuelt mopping.

Lag deg gode rutiner

Noen praktiske tips hjelper deg med å unngå mye slitasje på vinteren:

  • Øk lageret av nødvendig renholds­rekvisita. Etablér gjerne en ekstra renholds­stasjon nær inngangs­partiet, med generelle rengjørings­midler, vedlikeholds­midler, mopper, bøtter, tørr/våt-støvsuger med egnet munn­stykke for oppsug fra matter.

  • Bruk skilt. Ha alltid noen skilt til­gjengelige som varsler om våte gulv. Plassér dem rundt inn­gangen og langs de mest trafikkerte områdene.

  • Bytt mattene ofte. Snør det veldig mye, er en tommel­finger­regel å bytte dem ut hver fjerde time. Legg ut tørre absorberende matter på morgenen, før lunsj og før arbeids­dagens slutt.

  • Samarbeid er gull: Selv om du ikke er ansvarlig for å fjerne snø utendørs, snakk gjerne med dem brøyter. Avtal et møte og finn ut hvor ofte snøen bør fjernes. Og når snøen én gang smelter, forviss deg om at fortauene feies for sand og stein.

Flere gode råd hos Diversey: Planning Ahead for Winter Floor Care, https://www.diversey.com/blog/planning-ahead-winter-floor-care

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS