Dr. Paul Matewele er professor i mikrobiologi ved London Metropolitan University, og sammen med sine studenter har han undersøkt et tilfeldig utvalg av mynter og sedler, i alle valører. Dette ble studert under kontrollerte laboratorieforhold over et tidsrom på åtte uker, melder renholdsbladet ECJ.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Nitten ulike bakterieslag ble funnet på britiske mynter, plastsedler og papirsedler. To av dem var resistente for antibiotika, Staphylococcus aureus (MRSA) og Enterococcus faecium (VRE). Også listeria ble funnet.
Ifølge dr. Matewele var det overraskende å finne så mange mikroorganismer på metall, et materiale man normalt ikke forventer at bakterier skal overleve på. Men bakteriene hadde tilpasset seg omgivelsene, slik at også myntene ble et ynglested for skadelige bakterier.
- Folk med nedsatt immunforsvar er nok de som vil løpe den største risikoen ved å håndtere skitne penger, sier han.
- Så hvis du besøker en pasient som kan være sårbar overfor infeksjoner, kan du utilsiktet overføre resistente bakterier til denne personen.
Studien ble gjennomfør i samarbeid med money.co.uk