Antibakterielle tørk som brukes for å fjerne bakterier fra overflater i kjøkkenet, har dermed en kortvarig virkning. Å bruke dem for å holde bakterier i sjakk over tid er derfor en nytteløs øvelser, opplyser bladet ECJ.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Ifølge dr. Clare Lanyon, forsker i biomedisin ved Northumbria University i Newcastle upon Tyne, vokser bakteriekolonier raskt tilbake til sin opprinnelige størrelse, selv om bare en enkelt celle overlever.
Hun deltok i et eksperiment for et TV-program laget av BBC, og understreket at det er viktig å rengjøre grundig etter at man har behandlet rått kjøtt. Men dette gjøres mest effektivt ved å skrubbe med såpe.
I programmet fremkommer at mikrobene er tilbake i stort monn bare 12 timer etter at en overflate ble rengjort med antibakterielle tørk. Hun tilføyer at det å holde arbeidsflater på kjøkkenet helt bakteriefrie, er umulig, fordi bakteriene finnes overalt i hjemmet og reproduserer seg raskt.
- Forsøket vårt viser at mange antibakterielle produkter ikke var like effektive som god gammeldags såpe og vann, uttaler Lanyon.