Stadig mer utstyr styres over internett. Men ikke alt er sikret mot data­inn­brudd. (Ill.foto etter Trend Micro og Colourbox)

Roboter som hackes kan være farlige

Mange produksjons­roboter og sensorer som kobles til internett, er for dårlig sikret mot data­innbrudd.

Publisert

Det viser en studie som programvare­selskapet Trend Micro har utført sammen med det poly­tekniske universitetet i Milano, og som gjengis av tids­skriftet Arbetsliv.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Vi understreker at studien har sett på industri­roboter og ikke omfatter rengjørings­roboter. Det er derfor uvisst om funnet kan overføres til renholds­bransjen. Temaet er likevel relevant for alle produkter og sensorer, hvis produsenten ikke har tatt grep for å sikre kommunikasjonen mellom operatør og maskin.

Industrielle roboter brukes i alt fra bil­produksjon til inn­pakking. Forskjellen i forhold til en mer tradisjonell maskin, er at roboten ofte er koblet til et styrings­program over internett.

Ifølge studien er sikkerheten rundt roboter i produksjons­industrien ofte svært høy, slik at arbeids­takere i nærheten ikke skal bli skadet. Men når det gjelder roboter som er koblet til internett, er sikkerhets­aspektet ofte glemt.

Undersøkelsen omfattet 83 673 industrielle roboter som var koblet opp mot internett. 5105 av dem var helt åpne, det vil si at det ikke trengtes noen innlogging for å kunne kontrollere dem. I tillegg hadde 65 såkalte sårbarheter knyttet til innloggingen.

Mulige konsekvenser av et vel­lykket data­innbrudd er at det kan gi feil i de produktene som roboten lager. Et annet problem er sikkerhets­mekanismer kan klusses med, slik at roboten blir farlig for sine omgivelser eller at roboten i seg selv skades, at sensorer gir feil­aktige data som deretter fører til gale beslutninger, de kriminelle kan kreve løse­penger, og så videre.

Kilder:

Robot som hackas kan bli farlig,

http://www.prevent.se/arbetsliv/ovrigt/2017/robot-som-hackas-kan-bli-farlig/

Et sammendrag av studien kan leses hos Trend Micro:

https://www.trendmicro.com/vinfo/us/security/news/internet-of-things/rogue-robots-testing-industrial-robot-security

Et mer teknisk dokument kan ses her:

https://documents.trendmicro.com/assets/wp/wp-industrial-robot-security.pdf

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS