Manuelt renhold kan være risikabelt (som på dette illustrasjons­bildet). Derfor har forskere utviklet en egen robot for solcelle­paneler. (Ill.foto: Colourbox)

Tester norskutviklet robot for solceller

Norske SINTEF og det ungarske selskapet ProDSP Technology tester nå en robot som skal rengjøre solcelle­paneler – uten kjemikalier. Kanskje kan den også rengjøre vinduer.

Publisert

Roboten testes for tiden i en solcelle­park utenfor Budapest i Ungarn. Den benytter seg av mikro­dusjer som spruter ut ekstremt små vann­dråper, nesten som damp. Etter det bruker roboten en mikroklut som effektivt fjerner partiklene.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er viktig å fjerne støv­partikler fra solcelle­panelene, da de ellers vil redusere cellenes effektivitet.

Samtidig er det viktig at solcelle­panelene ikke forurenses av vaske­midler, derfor bruker roboten vann. Det er essensielt at roboten ikke skraper i den fine glass­overflaten. Selv små skrammer kan gjøre at sol­cellene blir mindre effektive.

Forskerne har nøye påført partikler fra ulike typer forurensning for å studere effekten av dem.

– Hvor mye effektiviteten påvirkes av støv­partikler og forurensning, avhenger veldig av plasseringen, sier solcelle­forsker Birgit Ryningen ved SINTEF Materialer og kjemi.

– Vi har funnet at noen typer støv absorberer lys mens andre reflekterer det, og at små partikler reflekterer mer lys enn store. Noe forurensning er biologisk og fungerer nærmest som solkrem.

Alle støv­typene bør uansett fjernes hvis sol­cellene skal yte maksimalt. Derfor har forskerne utviklet det de sier er et rengjørings­system som håndterer all kjent forurensning.

Ryningen tilføyer at hun tror roboten i teorien også bør kunne brukes på vinduer.

Kilder:

Mer solstrøm med ny vaskerobot, https://www.sintef.no/siste-nytt/vaskerobot-gir-energigevinst/

Norwegian researchers develop solar panel cleaning robot, http://www.europeancleaningjournal.com/magazine/web-articles/latest-news/norwegian-researchers-develop-solar-panel-cleaning-robot

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS