Markedet for proffe service­roboter har vært spådd en lysende fremtid – en god stund. Tar det av nå som konsument­markedet synes å få opp farta? (Faksimiler fra Renholdsnytt.)

Roboter på fremmarsj

Eksperter anslår at det i løpet av de neste tre årene vil bli solgt 35 millioner tjeneste­ytende roboter til private forbrukere. Støvsug og vindus­vask er det de fleste vil slippe å gjøre selv.

Publisert

Fremtiden kommer raskt, om vi skal tro Consumer Technology Association. De henviser til en rapport fra International Robotics Federation (IFR), som viser at det fram til og med 2018 vil bli solgt rundt 35 millioner tjeneste­ytende roboter til en samlet verdi på 7,6 milliarder dollar.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Rapporten ser på salg til privat­personer og til bruk i boliger, og i begrepet robot legges alt fra kunstige kjæledyr og under­holdnings­roboter som kan styres med en app, til roboter som kan utføre nyttige oppgaver.

Rapporten ser ikke på hvordan profesjonelle tjeneste­ytere vil bli påvirket av de nye robotene, men det store volumet er likevel interessant. Vi må anta at utviklingen av roboter for konsument­markedet vil gi synergi­effekter også for profesjonelle roboter. Men enn så lenge synes konsument­markedet ganske fragmentert.

En annen analyse fra november ser på renholds­roboter alene, og anslår at dette privat­markedet vil utgjøre 2,5 milliarder dollar i 2020, noe som innebærer en årlig økning på over 15 prosent fra 2015 til 2020.

Humanoide roboter

Kunstige kelnere og multi­funksjons­maskiner er allerede i salg under folkelige navn som Buddy, Pepper og Jibo.
Slike menneske­lignende roboter tiltrekker seg mye oppmerksomhet, men et mye større utbud av mer spesialiserte roboter skal være på vei, dedikert til færre oppgaver.

Et eksempel er Grillbot fra nederlandske Amaryllo International. Utstyrt med kraftige motorer og stålbørster skal den være i stand til å rengjøre grillen på under 10 minutter. Den solgte i 65 000 eksemplarer det første året den var på markedet.

Amerikanske Ecovacs Robotics leverer på sin side Winbot for å vaske vinduer, Deebot for gulv (ulike modeller for støvsug og gulvvask), mens Atmobot er en mobil luftrenser.

Hjelper deg med tunge løft

Ifølge International Robotics Federation skal bil- og elektronikk­bransjen nå være de store driverne i robot­markedet. Deres nyeste analyse viser at rundt 70 prosent av robotene produseres i de fem landene Kina, Japan, USA, Sør-Korea og Tyskland.

Bruksområdene utgjøres i hovedsak av roboter for støvsuging, gulvvask, plen­klipping, under­holdning og fritid.

Men også roboter som yter hjelp til eldre og forflytnings­hemmede vil selge bra, mener IFR, og understreker at såkalte eksoskjelett (ytre, kunstige «skjelett») vil være til hjelp både i rehabilitering og for å redusere belastningen ved tunge løft.

Mye synergi i markedet

Synergi­effekter og teknologi­overføring synes allerede å være utbredt i utviklingen av nye roboter. Et eksempel er Robonaut, som er utviklet av romfarts­organisasjonen NASA for å avlaste astronauter med kjedelige, farlige eller grisete oppgaver.

Som spinnoff har dette ført til utvikling av en RoboGlove, en smidig enhet som kjenner igjen når et menneske strekker ut hånden mot den. Den forstår om et menneske er i ferd med å levere fra seg noe, om den skal gi noe, eller om den skal utføre en tjeneste.

En undersøkelse fra Georgia Institute of Technology viser at mange eldre foretrekker å hjelpes av en robot fremfor et mennesker, f.eks. til å plukke opp ting fra gulvet. Japanske Sumitomo har utviklet Robear, som kan løfte pasienter fra sengen til en rullestol.

Andre roboter fra Amazon Robotics og Fetch Robotics er i stand til å hente ut ting fra et lager og levere til deg.

Arbeidsløshet?

Mange vil nok frykte at robotene vil ta jobben fra mennesker, men her mener robot­utviklerne å kunne berolige oss: De rutinene­jobbene som slike roboter utfører, er det ofte vanskelig å få mennesker til å utføre, fordi oppgavene er farlige, ensidige eller av andre grunner uønskede.

Kilde: Robots All Around (https://www.cta.tech/i3/Features/2016/January-February/Robots-All-Around)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS