Usynlige hansker: En beskyttende håndkrem kan være like effektivt som en gummihanske. (Foto: Newswire)
Beskytter hendene: En usynlig hanske lar deg beholde fingerførligheten under arbeidet. (Foto: Newswire)

Ser du disse hanskene?

Eksem er et vanlig problem i yrker der hendene utsettes for fuktighet, vaske­midler, olje eller kjemi­kalier. Usynlige hansker kan være løsningen.

Publisert

Denne artikkelen er skrevet av Kristin Cock i Newswire. Newswire er et oppdrags­finansiert nyhetsbyrå og artikkelen er skrevet på oppdrag for Relekta, leverandør av hanskene som omtales.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Noen yrkes­grupper er mer utsatt enn andre for å utvikle allergisk eksem, blant annet frisører, renholds­arbeidere og malere. Grunnen er at hendene er mer eksponert for kjemikaler, vaske­midler, farge­stoffer eller mye vann.

– Det er nok mange som slurver med hansker og beskyttelses­utstyr. De synes det er et styr å ta av og på seg hansker hele dagen, sier markeds­sjef Hans Erik Lian i Relekta, som leverer reparasjons- og vedlike­holds­produkter til verksteder og industri­bedrifter.

Usettes hendene gjentatte ganger for kjemiske stoffer og mye fuktighet, brytes hudbarrieren ned og utvikling av håndeksem kan bli resultatet.

Løsningen kan være en beskyttelses­krem, en såkalt barriere­krem, som fungerer som en hanske.

Varer lenge

– Kremen gjør det mulig å være beskyttet i flere timer uten at man trenger å trekke hanskene av og på. Den gir også fingrene mulighet til å jobbe helt fritt, sier Lian.

Ved arbeids­dagens begynnelse smøres hendene. Før lunsj vaskes hendene grundig slik at kremen går av. Etter lunsj smøres hendene på nytt, og så er de beskyttet mot fukt og kjemikalier til arbeids­dagen er over.

– Det finnes mange forskjellige barriere­kremer, og de har ulikt innhold. De mest avanserte typene merker man ikke engang at man har på hendene. De tåler håndvask, er ikke fete og har også en anti­bakteriell og legende effekt på huden, sier Lian.

Problemet med vanlige hansker er at de er tette slik at man fort blir svett og fuktig.

– Har man tendenser til eksem forverres det av fuktighet og svette. Mange er også allergiske mot latex som gummi­hanskene er laget av. Det finnes imidlertid også engangs­hansker laget av nitril, et organisk stoff, som de fleste tåler, sier Lian.

Man kan i prinsippet bruke olivenolje eller matolje som en usynlig hanske, men det blir fett og klissete og gir ikke helt den samme effekten. Skal man male huset kan olje på hendene være et godt kjerringråd, men i daglig arbeid er det upraktisk.

Video laget av Newswire for Relekta:

Er plagsomt

Norges Astma- og Allergi­forbund anbefaler bruk av barriere­krem for utsatte yrkesgrupper.

– Skal man unngå å utvikle yrkes­relatert eksem er fore­bygging nøkkelen. Arbeids­giver plikter å tilby fore­byggende tiltak. En beskyttende krem, eller en usynlig hanske som det jo er, kan være tilrådelig, sier rådgiver Anna Bistrup i Astma- og Allergiforbundet.

Eksem kan være svært smerte­fullt og gi svie og kløe. I verste fall sprekker huden, og man kan få infeksjoner i såret som kan føre til begrenset bevegelighet i hendene.

– Har man fått en alvorlig grad av håndeksem, er man nødt til å holde seg borte fra jobb eller arbeids­oppgaver som utløser hud­problemene. De fleste vil da oppleve bedring etter en tid. For de som får diagnosen kontakt­allergi er det som regel nødvendig å bytte yrke, sier hun.

Det er også viktig at man behandler problemet med eksem også lenge etter at den synlige eksemen er vekk.

Kilde: Ser du disse hanskene? (SE VIDEO), http://www.newswire.no/art/10996

For mer info om hanskene, kontakt Hans Erik Lian, markedssjef i Relekta, http://www.relekta.no, mobil 952 92 111

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS