Svenske forskere under­søker nå om det er materialet i nitril­hanskene som er årsak til en opp­blomstring av hånd­eksem. (Ill.foto: Colourbox)

Frykter at nitril­hansker kan gi eksem

Engangs­hansker av nitril er blitt popu­lære i stadig flere yrker. Nå mistenker svenske derma­tologer at gummi­materialet er årsak til en oppsving i eksem.

Publisert

En ny under­søkelse viser nemlig at hver femte sykehus­medarbeider i det sørlige Sverige har hatt hånd­eksem det siste året, opplyser det svenske tidsskriftet Arbetsliv.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er et alarmerende tall, skriver tidsskriftet, men ennå vet vi ikke sikkert hva det skyldes. Men derma­tologer mistenker at en ny og populær engangs­hanske av gummi kan stå bak eksem­tilfellene.

De siste årene har hygiene­kravene blitt inn­skjerpet i flere bransjer. Dermed øker også behovet for å bytte hansker ofte. Bruken av såkalte nitril­hansker av gummi har eksplodert. Slike er nå ca. 15 ganger vanligere enn for ti år siden.

– Det har lenge vært kjent at helse­personell er veldig utsatt. Det nye er at hanske­bruken har økt, samtidig som man har sluttet å kjøpe vinyl­hansker av miljø­hensyn og heller gått over til gummi­hansker av nitril.

Det sier Ann Pontén, som er overlege ved Yrkes- och miljö­derma­tologiska avdelningen ved Skånes universitets­sykehus i Malmö.

– Ulike kjemikalier kan gi allergi om du får for mye på deg, sier Pontén.

Yrkesdermatologens laboratorium har analysert de kjemiske stoffene som finnes i gummi­hanskene og over 500 sykehus­ansatte har blitt under­søkt med en allergitest, for å få svar på om det er hansken som står bak det alarmerende antallet eksem­tilfeller. Resultatet vil bli presentert i september.

Kilde: Nitrilhandskar bakom ökning av eksem (Arbetsliv/prevent.se), http://www.prevent.se/arbetsliv/halsa/2016/engangshandskar-tros-ligga-bakom-eksem

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Generelle hanskeråd

  • Sørg alltid for å være tørr på hendene før du tar på deg hansker.
  • Etter bruk, skyll hanskene utvendig og heng dem til tørk.
  • Alle hansker har en gjennom­trengningstid, som akkumuleres etter hver gangs bruk: Hvis denne er oppgitt til f.eks. 1 time for et gitt kjemisk stoff, kan du utsette hanskene for stoffet i f.eks. to ganger 30 minutter før stoffet må antas å kunne komme i kontakt med huden. Da skal de kasseres.

Sunne hender

Prosjektet Sunne hender gir råd om hanske­bruk til særlig renholdere og frisører, som er to av de yrkes­gruppene der håndeksem er mest vanlig. Prosjektet drives av NHO Handel og NHO Service. http://www.sunnehender.no/

Mer om oppstarten av prosjektet (15/8-2015): http://www.nhoservice.no/article.php?articleID=5766&categoryID=140

Norsk forskning

Statens arbeids­miljø­institutt (Stami) har i årene 2014-16 et forsknings­prosjekt for å studere arbeids­relaterte hud­problemer. https://stami.no/prosjekt/work-related-skin-diseases-norway-skin-cancer-nordic-countries-impact-work-environment-factors-skin-problems-skin-cancer-epidemiological-study-general-populatio/

Powered by Labrador CMS