Uførillustrasjon colourbox.com

Flere uførepensjonister

Det siste året har antall uføre økt med 6 700 personer. Veksten kom sist vinter, men fra i vår har antall uføre gått ned.

Publisert

(Illustrasjon: Colourbox.com).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

– Økningen fra i fjor må sees i sammenheng med at svært mange av de som tidligere hadde tidsbegrenset uførestønad nå har fått innvilget en varig uførepensjon, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad, i en pressemelding.

Ved utgangen av september var det 309 800 personer som fikk uførepensjon fra NAV. Det er 700 færre enn ved utgangen av juni, men sammenlignet med september i fjor har det blitt 6 700 eller 2,2 prosent flere uføre. Andelen uføre i befolkningen har holdt seg stabil på 9,5 prosent i samme periode.

Mange fra tidsbegrenset uførestønad

Hele 47 prosent av de som ble uføre i årets tre første måneder hadde tidligere en tidsbegrenset uførestønad. I tredje kvartal var andelen sunket til 31 prosent.

I fjerde kvartal i fjor og første kvartal i år var det mange av dem som tidligere fikk tidsbegrenset uførestønad, som fikk innvilget uførepensjon. Antall uføre økte som følge av dette. Etter første kvartal i år har imidlertid antall uførepensjonister gått ned.

Færre nye uføre

I andre og tredje kvartal i år var det henholdsvis 7 og 16 prosent færre som fikk innvilget uførepensjon enn på samme tid i fjor. Antall uføre gikk ned, fordi det i denne perioden var flere uførepensjonister som gikk av med alderspensjon enn det var personer som fikk innvilget uførepensjon.

– Vi er nå i starten av en periode hvor de store etterkrigskullene går av med alderspensjon. Dette vil bidra til å redusere antall uføre. Samtidig er det fortsatt mange som mottar arbeidsavklaringspenger, men som tidligere hadde en tidsbegrenset uførestønad. Dette er mennesker som over lang tid har hatt betydelige helseutfordringer, og hvor sannsynligheten for å få bli ufør er stor, sier Lystad.

Les hele saken her

"
Powered by Labrador CMS