svart-arbeid.jpg
svart-arbeid.jpg

Over halvparten jobber svart

Mer enn halvparten av polakkene som jobber innen renhold i Oslo har ikke kontrakt og betaler ikke skatt.

Publisert

Det viser en undersøkelse Fafo har gjort av forholdene for polske arbeidstakere i Oslo. 26 prosent av polakkene i bygningsbransjen i Oslo sier de verken har kontrakt eller betaler skatt, mens andelen i renholdsbransjen er så stor som 56 prosent.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

I et intervju med NRK advarer Fafo-forskerne mot å tolke dette som dårlig skattemoral blant polakkene som jobber i Norge. De peker i stedet på at det i renholds- og bygg- og anleggsbransjen råder en ukultur som gjør det vanskelig å være lovlydig arbeidstaker.

– Her ser kunder og arbeidsgivere muligheter til billig arbeidskraft, og det konkurreres beinhardt på lave priser. Til sammenlikning ser at vi at polakkene stort sett betaler skatt når de dukker opp i andre bransjer. Trekk ved arbeidsmarkedet er bedre egnet til å forklare dette enn trekk ved arbeidstakerne, sier Horgen Friberg til nrk.no. Sammen med Line Eldring har han gjennomført undersøkelsen «Polonia i Oslo 2010».

Powered by Labrador CMS