COLOURBOX999551---økonomi-r.jpg
COLOURBOX999551---økonomi-r.jpg

- Overraskende omfang av useriøsitet

Innkjøpere satser pengene på billigste anbud, uten å ta særlig hensyn til om lover og regler blir fulgt, viser ny FAFO-rapport. FAFO-Forsker Øyvind Berge er overrasket over omfanget av useriøsitet i renholdsbransjen.

Publisert

– At det finnes useriøsitet i norsk arbeidsliv er ikke overraskende, men at omfanget var så stort, vil jeg si er overraskende, sier Øyvind Berge til NRK.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

- Selv med utgangspunkt i mønsterbedrifter, fant vi kritikkverdige forhold. Det er tankevekkende. Det uttalte Øyvind Berge da han la frem rapporten på NAFs landsmøte.

Øyvind M. Berge og Silje Sønsterudbråten i FAFO har undersøkt konsekvensene av anbudsutsetting i blant annet renholdsbransjen, og la frem rapporten ”Anbud og arbeidstakerrettigheter” på Norsk Arbeidsmandsforbunds landsmøte.

DU FINNER RAPPORTEN HER

– Et fellestrekk er jo at alle rapporterer om forholdsvis hard konkurranse, og et tøft prispress. Det er med på å sette arbeidstakernes rettigheter under press, sier han.

Jo flere useriøse arbeidstakere som får jobber ved å dumpe lønningene, jo verre blir det for det seriøse arbeidslivet, mener Berge. Han sier til NRK at de nå går enda dypere inn i renholdsbransjen, hvor nye - mer eller mindre seriøse - firmaer etableres daglig.

Både NHO og LO mener staten er med på å opprettholde et marked for de useriøse. - Les mer på nrk.no

Powered by Labrador CMS