ID-kort

ID-kort i renholdsbransjen

Etter det Renholdsnytt erfarer, vil arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) førstkommende fredag orientere om innføring av ID-kort i renholdsbransjen.

Publisert

ID-kortene i renholdsbransjen vil bygge på de samme prinsippene som for ID-kortene fra bygg- og anleggsbransjen.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Da regjeringen la frem handlingsplan 2 mot sosial dumping i fjor, varslet de at ett av tiltakene var innføring av ID-kort i renholdsbransjen. Gode erfaringer fra bygg- og anleggsbransjen ble lagt til grunn. Det har også vært et klart ønske fra partene i renholdsbransjen. Blant annet har Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO Service i fellesskap lagt frem forslag til løsninger og kriterier for en godkjenningsordning knyttet til en ID-kortordning. NAF og NHO Service ønsker ID-kort i kombinasjon med en offentlig registrerings-/godkjenningsordning for renholdsbedrifter.

Må være i registeret

Etter hva Renholdsnytt erfarer, vil regjeringen legge frem et krav om at virksomheten/arbeidstakerne må være registrert i enhetsregisteret, folkeregisteret, MVA-manntallet, arbeidstaker- og arbeidsgiverregisteret (AA-registeret) og Sentralskattekontoret for utenlandssaker (SFU) for å få ID-kort. Det vil bli presisert at ID-kort utstedes kun dersom søkere er registrert på korrekt måte i de nevnte registrene, som er lovpålagte krav.

Renholdsbransjen har en del særegne utfordringer. Derfor vil regjeringen foreslå at det i tillegg innføres et krav om HMS-egenerklæring som skal inneholde oppfyllelse av de generelle HMS-kravene i arbeidsmiljøloven, inkludert erklæring om tilknytning til bedriftshelsetjenesten og vernetjeneste der det er relevant, bekreftelse på at arbeidstakerne er dekket av en ordning som sikrer økonomisk kompensasjon i tilfelle yrkesskade og bekreftelse på at det er inngått skriftlige arbeidsavtaler.

Arbeidstilsynet på banen

Regjeringen har landet på en løsning hvor Arbeidstilsynet skal føre et eget register over de renholdsvirksomhetene som oppfyller vilkårene for ID-kort. Registeret skal være offentlig tilgjengelig, slik at alle som ønsker det kan sjekke hvilke renholdsvirksomheter som står oppført. Så snart en renholdsvirksomhet får utstedt id-kort, vil det automatisk gå en melding fra kortutsteder til Arbeidstilsynet, som på dette grunnlaget skal føre et eget register over de renholdsvirksomheter som oppfyller vilkårene for id-kort.

Bransjen bør gjennom dette få langt bedre oversikt over hvem som opererer i bransjen og mulighet til kontroll. Det er ingen tvil om at regjeringens utspill er et steg i riktig retning, selv om tiltaket alene neppe er nok til å rydde opp i alt det skitne i bransjen.

Powered by Labrador CMS