styrketrening_vekt.jpg
styrketrening_vekt.jpg

Øvelser som kan minske nakkesmerter

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark har kommet frem til fem øvelser som kan redusere smerter i nakken med opp mot 50 prosent.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.com

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Forskningssenteret utførte nylig en undersøkelse blant 42 kvinner, og ved hjelp av styrketreningsopplegget trente de så godt som vekk sine nakke-smerter.

Sterkere og mindre smerte

Forsøkspersonene jobbet vanligvis med data, og hadde alle fått diagnostisert smertelidelse i kappemuskelen.

Forskerne fant at etter et opplegg med 20 minutters styrketrening tre ganger ukentlig i ti uker ble smertene redusert med 80 prosent. Etter ti nye uker uten opplegg var smertereduksjonen fortsatt på minst 50 prosent.

De konkluderer også med at både trening og færre smerter betyr noe for stigning i muskelens kraftutvikling, og at den raskere utvikler maksimal kraft enn hva den gjorde hos forsøkspersonene tidligere.

Må opprettholdes

Treningsopplegget besto av en 20 minutters økt, tre ganger ukentlig i ti uker. Økten omfattet disse øvelsene, med håndvekter:

- Skulderløft

- 1-armstrekk

- Skuldertrekk

- Skulderens bakside

- Skulder abduksjon (armløft til siden)

Se demonstrasjon av øvelsene og les mer her

Ifølge overlege Bo Veierstedt ved STAMI, er det viktig å fortsette med øvelsene selv om smertene er borte:

- Vanlig trening ser ikke ut til å ha tilsvarende effekt. Det er noe usikkert hvor mye styrketreningsgruppen trente i løpet av oppfølgingstiden, men sannsynligvis må de følge opp denne type av trening for å forebygge fornyede plager, sier han.

(Stami.no)

"
Powered by Labrador CMS