crocs

Gamle sko og harde underlag er en helsefare

Gamle sko som har mistet sin støtdemping er årsak til at mange trimmere lider unødvendig og bidrar til belastningsskader på arbeidsplassene. Støtdempingen i et par joggesko inneholder 100-150 mil eller maksimalt tre år. For arbeidssko handler det om ca ett år.

Publisert

Mange belastningsskader kan spores tilbake til fottøye, melder HMSmagasinet.no

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

- Altfor mange bruker sine sko for lenge, og - da er gummien i skoene tørket ut og muligheten til å dempe støt er blitt dårligere. Om man i tillegg trimmer eller jobber mye på harde underlag øker risikoen for å bli utsatt for - belastningsskader blant annet i korsryggen, knær og føtter, sier Peter Hedstrøm, ortopedtekniker med mer enn 20 års erfaring med idretts- og arbeidsskader.

Tre ulike typer av føtter

Når vi velger sko bør vi ta hensyn til hvilke type fot vi har. I hovedsak finnes det tre ulike grupper føtter:

-Plattfot ( Ca. 60% av befolkningen) -Føtter med høy vrist. -Føtter med normal Vrist.

Mennesker med plattfot får ofte belastningsskader på grunn av at føttene deres er dårlige til å ta opp støt. De med høy vrist påvirkes også ettersom deres føtter ikke fjærer ordentlig mot bakken. De med såkalte normale føtter som kan ta opp støt, blir sjelden skadet. Mange eliteidrettsutøvere har normale føtter.

Arbeidssko med dårlig støtdemping

En sko med god støtdemping er like viktig på arbeidsplassen som på joggetur, eller på treningssenter. Peter Hedstrøm var selv med og introduserte Crocs i Sverige for noen år siden, en sko som han i egenskap av ortopedtekniker ble interessert i bare takket være dens støtdempende egenskaper. Slike sko har en heldempet såle som avlaster knær og føtter og gir føttene en god stabilitet som igjen gir støtte og balanse til hele kroppen, skriver de i en pressemelding.

-Om du tester ut skoene skikkelig i butikken, ved hjelp av kyndig personale, har du betydelig større sjanse til å få en sko som passer din fottype, fortsetter Peter Hedstrøm.

Visste du at:

-Støtdempingen i et par joggesko holder 100-150 mil eller maksimalt tre år. For arbeidssko holder det ca. 1 år.

-Velg riktig størrelse på skoen. Foten hovner ca 5 % ved fysisk aktivitet, så man skal være nøye når man velger riktig størrelse.

-Skinnsko tøyer seg, både på lengden og bredden og derfor kan man kjøpe skinnsko som tåa butter i. Sko av syntetisk materiale derimot strekker seg bare på bredden og ikke på lengden.

-Når vi spaserer bruker vi hælene mye, og har en belastning som tilsvarer omtrent det dobbelte av kroppsvekten. Ved jogging handler det om 3-5 ganger kroppsvekten.

Når vi trener hardt kan det være så mye som 7 ganger kroppsvekten. Da rører vi oss også mye sidelengs og framover, og trenger derfor sko som har best støtdemping lengst frem.

-Om vi antar at 40-50% av den arbeidsføre befolkningen i Sverige, som er rundt 5 millioner, utfører jobben sin stående eller gående, og circa 10 prosent av dem har disse problemene skulle det innebære at rundt 250 000 mennesker i Sverige lider av belastningsskader som har kommet fra arbeidslivet.

"
Powered by Labrador CMS