Faksimile-rent-sammen
Faksimile-rent-sammen

Kriminaliser innkjøpere for en renere bransje

– Kriminaliser de som kjøper renhold altfor billig. Det er et av forslagene fra svenske Rents konferansen Hvit renhold

Publisert

I likhet med Norge sliter også Sverige med renholdsbedrifter som driver svart. Det svenske bladet Rent inviterte tidligere i år til en felles konferanse om hvordan skape en renere bransje.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Et av forslagene fra salen var å kriminalisere de som kjøper renholdstjenester til en urimelig lav pris.

Svenske Økokrims representant på konferansen fortalte at i utgangspunktet kan de stilles til ansvar for å være medhjelper i økonomiske kriminalitet, dersom de kjøper tjenester svart.

Dessverre er det som regel vanskelig å bevise at de ikke viste bedre, og enda vanskeligere å få en domfellelse i en slik sak var svaret salen fikk.

Vær renholdspoliti

Fra arbeidstakerorganisasjonen for renholdsansatte kom det tydelig fram at de hele tiden tipser myndigheter og politi om bedrifter de mener driver ulovlig.

– Vær klar over at det mer enn skattekroner som står på spill. Dette handler også om mennesker. Illegale innvandrere som blir slått hvis de gjør en dårlig jobb og blir truet med politiet om de sier ifra, sier Gesa Markusson.

Lovte å ikke jobbe svart

Et av rengjøringsfirmaene til stede forteller at da de henvendte seg til regjeringskontorene for å fortelle at firma som rengjorde der drev med svart renhold, skriver Rent.

Svaret er sjokkerende. De svenske regjeringskontorene var klar over at firma de bruke rengjorde svart.

– Men firma lovet at oppdraget med å rengjøre regjeringskontorene skulle foregå hvit.

Samarbeid var et av de viktigste stikkordene som ble fremmet under konferansen. Om bransjen i samarbeid med arbeidstakerorganisasjoner, myndigheter, og økokrim kan være veien å gå.

Powered by Labrador CMS