Tove-Brenna-Holmen

- INSTA 800 til fare for offentlige renholdere

MSO vil ikke lenger sitte og se på at den offentlige delen av renholdsbransjen raseres ved bruk av NS INSTA 800.

Publisert

Det forteller styreleder i Miljøservicelederens organisasjon (MSO), Tove Brenna Holmen, til oss i renholdsnytt.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Hun er opprørt over den hun mener er feilinformasjonen Fagforbundet har gått ut med på sine hjemmesider. Mer om Fagforbundets reaksjon overfor MSO og JOBO kan du lese her

Vil det beste for renholdere

- For det første så må det gjøres klart at MSO og JOBO ikke er en enhet. MSO er en interesseorganisasjon for dem som jobber i offentlig sektor. For andre så er ikke vi ute etter å tjene penger. Innemiljøstandard ligger gratis til nedlastning på vår hjemmeside. Vi er først og fremst ute etter å gjøre det som er best for renholdere, uttrykker Brenna Holmen.

Styrelederen påpeker at hun kan kun redegjøre for MSO sitt ståsted og ikke for firma JOBO personutvikling.

Må kjempe mot Insta

" Fagforbundet beskylder MSO for å drive med aggressiv markedsføring av sitt produkt. Brenna Holmen synes at det synd om det er noen som opplever det slik.- Det vi som organisasjon gjør er å holde seminarer, og i år er innemiljøstandarden tema.

Det har ikke vært meningen å oppleves som aggressive, men MSO kan ikke lenger sitte rolig å se på at offentlige arbeidsplasser blir borte. Vi og jeg er villige til kjempe for det, forteller hun.

- Insta er en lavkvalitetsstandard

MSO mener at situasjonen i det offentlige er alvorlig, og at NS INSTA 800 er noe av årsaken til det.

- Insta er en lavkvalitetsstandard som er utarbeidet sammen med de private i renholdsbransjen. Dette medfører at vi gir slipp på vårt fremste konkurransevåpen som er kvalitet. Fordi INSTA hovedsaklig er basert på visuell renhet så medfører det at prisene presses ned. Et anbudsgrunnlag basert på INSTA gjør at det offentlige taper konkurransen. Drammen kommune er et godt eksempel på det, påstår styrelederen.

Hun mener at det er helt feil fokus og at det i ytterste konsekvens går ut over renholderne.

- Innføringen av INSTA medfører at rammebetingelsen for renholden til å levere kvalitet blir sterkt redusert.

MSO mener at innemiljøstandarden gir bedre rammebetingelser for kvalitet og verdier, og fører til en sunnere konkurranse.

Veiskille i renholdsbransjen

Noe av problemet med INSTA er at renholderne kun blir smussfjernere.- Vi står nå ved et svært viktig veiskille i bransjen. Skal bransjen inføre INSTA 800 som gjør renholdere til smussfjernere, eller skal vi utvide renholdsrollen?, spør Brenna Holmen.

Hun forfekter at bransjen må endre kurs og strategi, for å sikre rekruttering. Renholdsbransjen sliter i dag med å få tak i folk.

- Vi har holdt på med dette med INSTA en stund nå og det gjør ingen ting for bransjen. Det skaper ikke rekruttering, og alle i renholdsbransjen sliter med å få tak i folk.

Det mener hun at Innemiljøstandarden kan bidra til.

- Her ønsker å utvikle menneske, legge føringer for at renholderne skal bli miljøservicemedarbeidere, der de tilføres blant annet om kompetanse om holdninger, miljø og kvalitet. Dette for at folk skal søke seg til bransjen.

Kjenner ikke til at folk har blitt syke

Hun er overrasket over utspillet fra Fagforbundet der de påstår at flere medlemmer er lettet når Innemiljøstandarden fjernes fra kommunen, og at MSO sitt system er med å bidra til at folk blitt syke på grunn av umenneskelige krav.

- Det er kjent sak at omstilling kan være smertefull og MSO ønsker å bidra til renholderen skal takle dette gjennom økte kompetanse.

Ulike ståsted til INSTA 800

Men hvorfor deltok dere ikke utarbeidelsen av INSTA når dere ble spurt ? - Årsaken til det er rent ideologisk fra MSO sin side. Grunnprinsippene i INSTA og Innemiljøstandarden er så ulike, og det var ikke noe grunnlag for oss å bli med å flikke på det som allerede var gjort, forklarer hun.

Les også hva Fagforbundet uttaler.

Diskuter saken her.

"
Powered by Labrador CMS