Endring i sykehusrenhold kan redusere bakterier

En endring renholdsrutinene ved sykehusene kan redusere antall bakterieinfeksjoner, mener britisk ekspert.

Publisert

Den britiske mikrobiologen Dr. Stephanie Dancer mener at renhold på sykehus bør rettes spesielt mot objekter som ofte berøres.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Hun mener sengetøy, badekåper og bord er vanligere kilder til bakterien enn gulv, ifølge det medisinske tidsskriftet The Lancet, skriver vg.no

Dette gjelder særlig i kampen mot MRSA bakterier. Her i landet er MRSA mindre utbredt enn i de fleste andre land, men de senere årene har det vært en økning.

MRSA-infeksjon har vært meldingspliktig til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) fra 1995. Ifølge MSIS ble det i 2001 meldt om 122 tilfeller mens det i 2006 ble det meldt om 335 infeksjoner.

Norge bedre renhold enn Storbritannia

I Storbritannia er situasjonen en litt annen, og det har lenge vært diskusjoner rundt om sykehus renholdet er godt nok.

Dr. Dancer ved Southern General Hospital i Glasgow skylder på renholdsrutinene på sykehusene.

- Problemet er at vaskingen på sykehus har en tendens til å gjøres på synlige skitne områder, som gulv, sier hun, og legger til at det ville vært mye mer effektivt å fokusere på steder som hendene ofte kommer i berøring med, skriver avisen.

Hun sier at 40 prosent av områdene på sengetøy, badekåper og bordoverflater kan være smittebærende.

Mens gulv ligger på 34,5 prosent og 27 prosent av møbler, skriver BBC.

Petter Elstrøm, rådgiver i avdeling infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, har registrert dette diskusjonstemaet i England, men påpeker at Norge og England er "to forskjellige verdener", skriver VG

Grunnen til dette er at England har den høyeste forekomsten av MRSA i Europa.

Mens Norge er en av de med lavest forekomst, og tilfellene som dukker opp i sykehusene er få og er under kontroll.

Avdelingsoverlege og sykehushygieniker Bjørg Marit Andersen ved Ullevål universitetssykehus synes likevel at innspillene til Dancer er viktige.

Gode renholdsrutiner i Norge

- Dette er veldig flotte utspill. Ullevål har også sett på dette som viktig i mange år. Vi har også forsket på dette med renhold over lang tid, særlig i forbindelse med smitte, sier hun og legger til at det er gode renholdsrutiner på alle sykehus i Norge, særlig med hensyn til pasienter med smitte.

Powered by Labrador CMS