Vaske-vinduer-privat.jpg
Vaske-vinduer-privat.jpg

Kan få skattefri vask til jul

Svært få nordmenn betaler andre for å vaske huset sitt, viser ny undersøkelse. Men de som vil kjøpe julevask kan benytte en smart skatteregel, ifølge økonomirådgivere.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

(Newswire): Det er typisk norsk å vaske huset sitt selv, ifølge en måling utført av Sentio Research for Danske Bank. Bare seks prosent betaler andre for å gjøre det.

Andelen er høyest i Oslo og Akershus, hvor hver tiende husholdning benytter kjøpt vaskehjelp. De med høyest inntekt er de største brukerne av slike tjenester.

– Det ser ut til å gå en grense ved inntekt på 600 000 kroner. Under dette nivået er kjøpet av tjenester lavere enn gjennomsnittet. Med høyere inntekt øker tjenestebruken, sier Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Danske Bank.

For nordmenn med inntekt over en million øker andelen som kjøper husvask til 19 prosent.

Haftorn Iversen tror imidlertid langt flere enn ellers i året kunne ønske seg litt hjelp akkurat til julestria, og mener mange av disse kan benytte en skatteregel som gjelder skattefri lønn for småjobber.

4000 skattefritt

– Du kan betale folk du engasjerer til småjobber hjemme, på hytta eller til bilen inntil 4000 kroner i året skattefritt per person. Når oppdragstakeren slipper skatt blir gjerne timeprisen litt rimeligere, sier Haftorn Iversen.

Forutsetningen for å bruke regelen er at man betaler som privatperson, og at den som utfører tjenesten ikke har firma i samme bransje. Det skal også fylles ut en oppgjørsblankett, som skal leveres til oppdragstakeren.

Privatøkonomen i Danske Bank ser ikke bort fra at den reelle bruken av vaskehjelp kan være høyere enn undersøkelsen tyder på, fordi en del betaler svart og derfor ikke vil oppgi at de benytter slike tjenester.

– Andre nylige undersøkelser har konkludert med høyere andel som kjøper slik hjelp. Vi må regne med betydelig feilmargin. Mitt råd er å betale hvitt, både for å overholde norsk lov og bidra til å la renholderen få ta del i rettighetene en arbeidstaker får, som å opparbeide pensjonspoeng og rett til sykepenger.

Julerengjøring

Også den profesjonelle hjemmeservicebransjen merker et oppsving i etterspørselen rett før jul.

– Det er alltid økt pågang rundt juletider. Mange faste kunder bestiller ekstra rengjøring. I tillegg ringer det mange andre, som oppdager i siste liten at trenger hjelp, sier Charlotte Sagvik, markedsansvarlig i Citymaid Hjemmeservice AS.

Selskapet har åtte avdelinger rundt omkring i landet, og er en stor leverandør av hjemmeservice og personlig assistanse.

– I den siste kundeundersøkelsen vår svarte over 90 prosent at de synes det er viktig eller svært viktig at det er rent til jul. Selv om man kanskje ikke går like grundig til verks som for 20 – 30 år siden, vil de aller fleste ha det nyvasket til den store høytiden, sier Charlotte Sagvik.

Powered by Labrador CMS