Astma kols lunge cb3131263

Verdens kolsdag 18. november

18. november er Verdens kolsdag, en dag der man over hele kloden setter fokus på lunge­syk­dommen med økende fore­komst som alle har hørt om, men som de færreste vet særlig mye om.

Publisert

Lunge­prob­lemer er over­repre­sentert blant ren­holdere som bruker mye spray. (Ill.foto: Colourbox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

I dag har cirka 370 000 personer over 18 år i Norge kols, og nyere forskning viser at så mange som to av tre personer med kols ikke vet at de har sykdommen, melder Norges Astma- og Allergiforbund.

Den 18. november markerer NAAF Verdens kolsdag. Årets markering fokuserer på at det ikke er for sent til å ta grep for å forbedre egen lungehelse, også etter en diagnose.

Dagen markeres også med lokale arrangement i flere av forbundets regioner. Gå til www.naaf.no/regioner

Utbredelse

Kols utvikles gradvis, og det kan ta mange år før de første symptomene melder seg.

Forekomsten i befolkningen er dessverre økende, i dag har cirka 370.000 personer over 18 år i Norge kols. Nyere forskning viser at så mange som to av tre personer med kols vet ikke at de har sykdommen. Mange går ikke til lege før de har kommet langt ut i sykdoms­forløpet.

Årsaker

Røyking er den vanligste årsaken til kols, men så mange som én av tre kan ha fått det av andre, ikke selv­forskyldte årsaker. Dersom man har astma som barn, har man tre ganger større mulighet til å pådra seg kols senere i livet enn om man røyker. Kvinner er mer disponert til å få kols, fordi kvinner tåler sigarett­røyk dårligere enn menn.

Lunge­syk­dommer øker i Norge og på verdens­basis generelt. Verdens Helse­organisasjon (WHO) anslår at kols i 2020 vil ha den lite smigrende ære av å ligge på tredjeplass av de sykdommer som tar flest liv på verdens­basis.

Å leve med kols

Årets tema er valgt for å fokusere på og fremheve de positive grepene folk kan ta for å forbedre lungehelsen, både før og etter en kols­diagnose.

Selv om det er lett å la seg overvelde av nedslående fakta, besitter NAAF også kunn­skapen om at man tross alle farer og tross alle mørke tall, faktisk kan leve fint med kols.

Med riktig medisinering, fysisk aktivitet, tidlig diagnose og ikke minst bevissthet til årsaker og utfordringer, kan man leve godt med kols!

Les mer her http://www.naaf.no/kols

Fakta om kols

"
  • Kols står for kronisk obstruktiv lungesykdom
  • Ifølge WHO er cirka 50 millioner rammet av kols på verdensbasis
  • Kols tar livet av nesten 3 millioner mennesker hvert år
  • Nyere forskning viser at så mange som to av tre med kols faktisk ikke vet at de har det
  • Kols er på fjerdeplass over sykdommer som tar flest liv på verdens­basis

Kilde: Pressemelding fra NAAF

Powered by Labrador CMS