Illustrasjonsfoto: yayimages.com

HiOA må lytte til bransjen

LEDER: En samlet renholdsbransje er bekymret for renholdsfagets utvikling etter at det ble kjent at Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har gjort endringer i programplanen for FMstudiet.

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Renholdsnytt 6/2016

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Emnet som i hovedsak omhandler renholdsledelse vil bli gjort valgfritt. Knut Boge, førsteamanuensis ved HiOA, forsøker etter beste evne å dempe bekymringene ved å si at renhold inkluderes mer enn i bare valgfaget, uten at bransjen helt tror på det. NHO Service har vært med på å finansiere ansettelsen av en professor i Facility Management ved høgskolen, men nå er de svært lite tilfreds med utviklingen. Tidligere administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, ber HiOA trå varsomt frem. Han frykter at den nye programplanen vil medføre at det utdannes flere økonomer som bransjen ikke har behov for, og får støtte av en rekke andre sentrale aktører i bransjen.

Vi mener Boge og HiOA gjør uklokt ikke å lytte mer til renholdsbransjen enn de tilsynelatende har gjort i denne saken. På skolens hjemmeside står det riktignok at programplanen er laget i samarbeid med bransjen – men det er en virkelighetsoppfatning bransjen selv ikke kjenner seg igjen i.

– Dette arbeidet ble imidlertid startet uten noen særlig deltakelse fra renholdsbransjen, etter det jeg vet. Jeg kom selv med etter hvert, men opplevde det som tungt å få noe gjennomslag for renholdsfaget, sier Steinar Klubben Nilsen, som har vært med på å utarbeide programplaner for renholdsog husøkonomfaget siden 1990-tallet.

Vi oppfordrer Boge og HiOA til å ta en ny prat med de fremste personene i renholdsbransjen i et forsøk på å komme frem til noe de kan forenes om. For skal studiet bli tatt på alvor av renholdsbransjen, kan ikke HiOA feie under teppet at om lag hver tredje krone i FDV av bygg går til renhold.

Lederartikkelen er hentet fra Renholdsnytt 6/2016

Les mer om bladet her

Powered by Labrador CMS