0614_renholdsnytt

Vekk med sladden

Stiftelsen Miljømerking er blitt kontaktet av leverandører som ikke fikk innsyn da de ba om miljødokumentasjonen fra konkurrenter i forbindelse med konkurranser på renhold.

Publisert

Artikkelen kan kommenteres nederst på siden.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Miljødokumentasjonen var rett og slett sladdet, og det har ikke offentlige innkjøpere anledning til, med mindre det skjuler seg forretningshemmeligheter bak sladden. Og det har vi vanskelig for å tro at er tilfelle.

Det skal svært mye til for at miljødokumentasjon skal kunne sees på som en forretningshemmelighet. At du har Svanemerking eller er Miljøfyrtårn-bedrift er ingen forretningshemmelighet. Det er heller ikke bruken av rengjøringsmidler, doseringssystem, avfallsløsninger eller plastposeforbuk.

Og om det så skulle vise seg at elementer i miljødokumentasjonen består av forretningshemmeligheter, er det ikke grunnlag for å sladde hele miljøbesvarelsen. For at noe skal kunne unntas innsyn, må opplysninger være av en slik art at offentliggjøring kan føre til økonomiske tap eller redusert gevinst for den som har krav på hemmelighold.

Miljødokumentasjonen er en del av tildelingskriteriene som vektes, og dermed skal det også være mulig å få innsyn i disse. Vi har stor forståelse for at leverandører, som har investert mye i miljø for å kunne møte de faktiske miljøkrav som stilles, gjerne vil vite at dokumenterte miljøkrav får riktig vekting. Men dette er vanskelig å få svar på når offentlige innkjøpere holder igjen informasjon. Derfor er det på sin plass at de reagerer.

Miljømerking frykter at mange tilbydere lurer innkjøpere til å tro at leverandøren er flinkere på miljø enn hva de faktisk er. Nettopp derfor er det også så viktig at miljødokumentasjonen ikke sladdes.

Powered by Labrador CMS