vindusvask.jpg

Bruk av underleverandører

Leder fra nyeste Renholdsnytt: «Når noe er for godt til å være sant, så er det som regel nettopp det! Slik føler vi det også er med nyetablerte Renholdssentralen, som skal tufte sin virksomhet på over 1000 underleverandører i form av enkeltmannsforetak.»

Publisert

Hvis vi skal tro på selskapet, så handler dette om at hver renholder skal sitte igjen med mest mulig av fortjenesten selv.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Men så godtroende er ikke Renholdsnytt. Vi mistenker at dette er et kreativt forsøk på å utnytte bevisstløse innkjøpere av renholdstjenester. For samtidig som renholderne skal tjene langt bedre enn renholdere med tarifflønn, skal kunden spare 25 prosent på renholdskostnadene. Dette får ikke vi til å henge på greip når vi vet at lønnsutgifter utgjør over 80 prosent av kostnadene.

Renholdssentralen argumenterer så godt de kan for at de ønsker slutt på svart arbeid i samfunnet, likhet for alle og gode lønnsvilkår. Men det er ikke til å komme bort fra at du mister en masse rettigheter som selvstendig næringsdrivende – noe du er ved å drive et enkeltmannsforetak. Det er nok å nevne rett til feriepenger og sykelønnsordning.

Å sammenligne virksomheten med en taxisentral som koordinerer oppdrag, blir flåsete og lite relevant. Renhold er et helt annet fag, ingen oppdrag er like, og kunnskap om faget er helt avgjørende for et godt resultat.

En sentral person i renholdsbransjen var en gang på en internasjonal renholdskonferanse i Brasil. Han ville vite hvorfor det ikke var utstilt flere renholdsmaskiner. Svaret han fikk var at svært få var interessert i å investere i maskiner når de hver morgen kunne gå ut på gaten og plystre etter folk, som for knapper og glansbilder la seg ned på gulvet for å skrubbe. Heldigvis har vi i Norge innsett at renhold er langt mer enn å skaffe to armer til å skrubbe gulv.

I sommer kjørte Dagbladet en artikkelserie om de skitne forholdene i vår bransje. Der fikk vi en rekke skrekkeksempler på utstrakt bruk av underleverandører. Slike tilstander ønsker ikke Renholdsnytt at det skal være i vår bransje.

SKRIV INN DINE KOMMENTARER NEDENFOR

I Renholdsnytt 6/2010 kan du lese mer om Renholdssentralens planer.

Denne lederartikkelen er hentet fra Renholdsnytt nummer 6 2010

Du kan bestille abonnement på Renholdsnytt her,

eller laste ned bladet elektronisk her

"
Powered by Labrador CMS