Innhold fra annonsør

Anne Brith Husevik (t.v) og kollega Martin Rønning (t.h) var de som tok initiativ til at Aker Solutions på Stord skulle kutte ut bruken av skoovertrekk i plast.
Anne Brith Husevik (t.v) og kollega Martin Rønning (t.h) var de som tok initiativ til at Aker Solutions på Stord skulle kutte ut bruken av skoovertrekk i plast.

I 2019 fikk dette selskapet levert 118.000 «blåsokker» i plast: Nå er tallet null. Slik klarte de det.

Før flommet lokalene til Aker Solutions på Stord over av skoovertrekk i plast, noe som både forsøplet og skapte irritasjon. Løsningen på problemet ble en helt spesiell dørmatte.

Din totalleverandør

Norengros er Norges største leverandør av forbruksvarer til privat og offentlig sektor. Vi er en landsdekkende kjede bestående av 13 bedrifter med lokale eiere, med 37 engrosbutikker i hele Norge. Vår logistikkløsning basert på lokale fullsortimentslagre gir unik tilgjengelighet og hurtig distribusjon til alle våre kunder. Vårt omfattende produktspekter gjør oss til totalleverandør – alt du trenger på et sted. Våre kunder følges opp av over 200 fagspesialister med bransjeorientert kompetanse innen kjedens produktgrupper og kundesegmenter.

– Disse mattene er utrolig smarte. De forenkler renhold og kan egentlig brukes overalt der det er stor trafikk. Om det så er butikker, hotell og skoler, sier Trond Reigstad, som er salgskonsulent i Norengros.

Eller store industrianlegg, som er tilfellet med Aker Solutions på Stord. Der hadde de nemlig sett seg lei på at skoovertrekk i plast, eller såkalte «blåsokker», fløt rundt i både fabrikklokaler og kontorer.

Før og etter: Tidligere endte «blåsokkene» opp steder de ikke skulle. Nå sier Anne Brith Husevik at det ikke lenger er et problem.
Før og etter: Tidligere endte «blåsokkene» opp steder de ikke skulle. Nå sier Anne Brith Husevik at det ikke lenger er et problem.

– De var overalt på anlegget vårt, og siden vi ligger rett ved sjøen havnet de ofte i vannet. Det var et stort problem og noe vi ønsket å ta tak i siden plast på avveie er så skadelig for miljøet, forteller Anne Brith Husevik, som er lokasjonsansvarlig hos Aker Solutions.

Skreddersydde løsninger

Hun sier selskapet satte seg som mål å slutte å bruke skoovertrekkene, men siden de hindrer skitt og smuss å spre seg i lokalene kunne ikke Aker Solutions bare fjerne dem over natten.

Derfor spurte de Norengros om hjelp til å finne et alternativ. Norengros har som mål å hjelpe kundene sine med å redusere forbruk av plast, nettopp fordi det ofte ender opp i naturen eller havet.

– Vi har et stort antall produkter som er mer miljøvennlige alternativer og er veldig opptatte av å finne skreddersydde løsninger som dekker kundenes behov, sier Reigstad.

Bli bedre kjent med Norengros

– Helt ny hverdag

Tidlig i 2020 kom Norengros og demonstrerte dørmattene V-Mat fra Vileda. Etter å ha testet mattene skikkelig, ble det klart at Anne Brith og kollega Martin Lønning hadde funnet løsningen på problemet.

– Både vi og renholderne er veldig fornøyde. Nå er mattene montert i nesten alle bygninger der vi ønsker å ha dem, og det er en helt ny hverdag uten de blå skoovertrekkene over alt, sier Anne Brith.

Mattene absorberer nemlig fukt og smuss fra sko, noe som har gjort at skoovertrekkene ikke lenger er nødvendige. Mattene er også designet på en måte som gjør at ingen sko setter seg fast, og de kan brukes i alle slags inngangspartier.

Har kuttet kostnadene

Selv om det selvfølgelig har vært en investering å skaffe seg mattene i mange bygninger på området, sier Anne Brith videre at det også medfører en stor besparelse. I 2019 fikk Aker Solutions levert rundt 118.000 «blåsokker» til Stord.

Nå er det tallet null.

– Det er utrolig fint at vi har klart det, for tidligere lå det «blåsokker» rundt i gangene. Og siden mange av de som går inn her bruker vernesko, gikk ofte skoovertrekkene i stykker etter noen få steg og måtte byttes ut, sier Anne Brith.

Les mer om de smarte mattene

– Veldig slitesterke

Trond fra Norengros sier Aker Solutions egentlig har slått tre fluer i én smekk ved å montere mattene:

● De har gjort et godt miljøtiltak siden de har kuttet forbruket av plast og redusert forsøpling på området.

● Spart penger på sikt siden mattene er så slitesterke.

● Byttet har gjort jobben for renholderne på anlegget enklere.

Trond Reigstad
Trond Reigstad

– Mattene er utrolig enkle å rengjøre. Det er bare å ta dem med ut og spyle dem. Den settes sammen av moduler, og de kan byttes ut enkeltvis ved behov, sier han.

Men hva skjedde med alle de blå skoovertrekkene som Aker Solutions allerede hadde på lager? Anne Brith sier hun aller helst ikke vil se dem noe sted, men siden de allerede var kjøpt inn ville det ikke vært veldig miljøvennlig å bare kaste dem.

– Derfor ga vi dem til Stord kommunes hjemmehjelpstjeneste, som bruker dem når de reiser ut i private hjem, avslutter Anne Brith.

Bli bedre kjent med Norengros

Powered by Labrador CMS