Vaske­roboten Scrub 50 i aksjon i bygget JTC CleanTech One. (Foto: WIS Holdings)
Allen Zhang fra Gaussian Robotics med Ecobot Scrub 75. 75-eren er ganske forskjellig fra Scrub 50, kunne ses under Interclean i Amsterdam 2018, og er beregnet for litt større områder. (Foto: Trond Erik Hillestad)

Selvtankende roboter brer om seg

Gaussian Robotics med partnere har vist en gulv­vaske­robot som etter sigende skal kreve bare to timer tilsyn i måneden.

Publisert

Scrub 50 skal selv merke når det er på tide å lade batteriene og når det begynner å bli lite rentvann på tanken. Den kjører da til dokking­stasjonen, renser tankene og fyller på vann.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Den ene av partnerne bak, selskapet JTC, uttaler at roboten bare trenger to timer tilsyn fra renholds­personalet i måneden. Det vil frigjøre arbeidstid som kan brukes til mer krevende oppgaver, som tilsyn og ledelse, melder Singapore-avisen The Straits Times.

Samarbeid med eiendoms­selskap

Scrub 50 er laget i samarbeid mellom den statseide eiendoms­utvikleren JTC i Singapore, WIS Holdings og teknologi­selskapet Gaussian Robotics. Den gjorde sin debut i én av JTCs bygninger i Singapore i slutten av juli, det 37 500 kvm store og «grønne» bygget JTC CleanTech One. De tre partnerne håper flere roboter vil settes i drift i flere bygninger utover høsten.

Utviklingen av Scrub 50 startet i 2016 og hadde et budsjett tilsvarende 500 000 US dollar.

Teknisk sett

Så langt har det kommet lite tekniske data, og roboten nevnes ennå ikke på Gaussian Robotics' nettside.

Det som er frem­kommet, er at roboten er 1,1 meter høy. Dessuten hevdes det at daglig gulv­renhold av 5000 kvadrat­meter vil kreve 300 timer arbeidstid ved ordinære metoder, mens roboten skal fikse biffen på 130 timer. Hvis notasjonen følger det sedvanlige mønsteret fra Gaussian Robotics, kan vi videre anta at nal­bredden er 50 cm.

Robotene skal ellers være utstyrt med sensorer for å registrere hvor i bygningen den er, den skal sende rapporter etter å ha rengjort et areal, og det skal ikke være risiko for at den støter inn i mennesker eller hindrer, fordi den har laser­detektorer, 3D-kameraer og ultra­soniske sensorer.

Bredere sortiment

Gaussian Robotics er et Shanghai- og Singapore-basert selskap som Renholdsnytts ledere kanskje vil huske fra Interclean 2018 i Amsterdam.

Der stilte de med roboten / gå-bak-maskinen Ecobot Scrub 75, en «leddet» robot som etter markedsføringen skal komme bedre til i hjørner. Selskapet har laget vaske­roboter i fire år og har også laget feie­roboten Sweep 91 og vaske­roboten Scrub 112 – sistnevnte i samarbeid med det tyske selskapet Hefter.

Kilde: Robotic cleaner launches in Singapore, http://www.europeancleaningjournal.com/magazine/web-articles/latest-news/robotic-cleaner-launches-in-singapore

Mer på Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCvAscPoU_Bwa4mbYijPKdTw

Gaussian Robotics: https://www.gaussianrobotics.com/

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS