kjemikalier.jpg
kjemikalier.jpg

Kutt kjemikaliebruk - få ned sykefraværet

Renholderne i Mandal kommune har kuttet ut såpe og lar maskinene gjøre jobben. Det har ført til dramatisk nedgang i sykefraværet.

Publisert

I løpet av åtte år har sykefraværet gått ned med hele 62 prosent i renholdsavdelinga i Mandal kommune, skriver avisa Lindesnes. Siden 2003 har det årlige sykefraværet ved renholdsavdelinga gått ned fra 24 prosent til 9,2 prosent.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Svevestøv av kjemikalier

En av hovedårsakene er at renholderne ikke lenger bruker kjemikalier i arbeidet, ifølge renholdsleder Lill Toni Ramvik.

– En undersøkelse jeg gjorde på 90-tallet på Mandal sykehus viste at de ansatte ble syke av bonevoksen og svevestøvet fra maskinene. Da jeg fikk jobben som leder her i kommunen i 2004 hadde jeg som mål å kutte ut alle kjemikalier i renholdsbransjen, sier Ramvik til nrk.no.

- Kjemikaliebruk berører alle

Ramvik håper flere vil kutte bruk av såpe i renhold. Hun mottok i 2009 Den Norske Arbeidsmiljøprisen, og siden har hun holdt foredrag rundt om i landet og snakket om problematikken.

– Det berører ikke bare renholderne, men alle som bruker byggene. Når man polerer bonede gulv lages det masse svevestøv. Vi er kjent med helseskadene fra svevestøv fra asfalten, men ingen snakker om svevestøvet i byggene våre. Barnehager og skoler inneholder masse svevestøv fra disse maskinene, men ingen setter fokus på det. Det undrer meg at ingen myndigheter gjør det, sier Ramvik.

Les mer om saken på NRK sine nettsider

Powered by Labrador CMS