Bilde av forsider til bladet Renholdsnytt, blant annet nr. 5/2023
Forsiden til Renholdsnytt nr. 5/2023. For beskrivelse av enkeltbildene, se nederst i artikkelen.

Renholdsnytt 5/2023 er ute nå

Vårt hovedtema denne gang er kunstig intelligens, og vi ser på bruk av dataverktøy, fallgruver og hva du bør tenke på organisatorisk og teknisk ved anskaffelse av rengjørings­roboter. Vi er innom flere messer og konferanser, og ser på siste nytt rundt utdanning til FM-bachelor.

Publisert

Enkelte artikler fra papirutgaven er i skrivende stund tilgjengelige på nett. Disse krever i hovedsak abonnement. Her er en oversikt over nr. 5/2023:

Spruijt stående bak en robot gulvvaskemaskin
Michel Spruijt fra Brain Corp.

Tema: Kunstig intelligens

Kunsten å selge inn roboter: Deler av personalet vil kanskje frykte at de blir gjort arbeidsledige, mens andre vil bli motivert av den nye teknologien. Hvordan bør du som renholdsleder selge inn en idé om å innføre autonome roboter? (Michel Spruijt, Brain Corp.)

Fordeler og ulemper ved autokjøring: Avgjørende for enhver mobil rengjørings­robot er evnen til å unngå hindringer og til å kartlegge sine omgivelser. Vi ser nærmere på hvordan et selskap som Brain Corp. tenker når de utvikler selvkjørende egenskaper. (Nettsak)

Sensortyper: Moderne selvkjørende roboter benytter flere typer teknologi for å bygge opp et 3-dimensjonalt bilde av omgivelsene sine. Her er de viktigste.

Portrettfoto av ham.
Bjørn Tore Sund fra NITO.

Nyttig teknologi med enkelte fallgruver: En del av de tingene vi får til med kunstig intelligens, er fantastiske. Samtidig reiser bruken av den reiser noen problem­stillinger som vi bør være oppmerksomme på. (Bjørn Tore Sund, Norges Ingeniør og Teknolog­organisasjon.)

Konferanser & messer

CMS Berlin vokste til nye høyder: For første gang på fire år ble renholdsmessen CMS Berlin arrangert – og arrangøren kunne glede seg over rekordmange besøkende.

Vellykket i Stavanger: Seminar for sykehusrenhold traff spikeren på hodet med en rekke underholdende og tanke­vekkende innslag. Denne gang arrangert med renholds­avdelingen ved Stavanger universitets­sjukehus som vert. 

Sammen for innovasjon og bærekraft: ISS samler hvert år 5-600 av sine ledere til «NLK», en nasjonal leder­konferanse med faglig påfyll og en omfattende messe med leverandør­partnerne.

.

Panorama av konferansens deltakere fotografert fra scenen
Nasjonal lederkonferanse 2023 i ISS.

.

Portrett

– Det gjelder å matche menneskene, sier Marianne Ullaland Knapstad, som i 20 år har ledet familie­bedriften BB ServiceSystem.

Andre artikler

Sand fra Sahara ga femdoble støvmengder: Innendørs sensorer i rådhuset på Lillestrøm viser at mengden usynlig finstøv økte kraftig i flere dager i september. (Christer Eskedal, N3) (Nettsak)

Roboter må være nyttige på flere fronter: – Vi ser at robotene våre gir en god kvalitet på renholdet, men er opptatt av at de også må bidra til en mer bærekraftig tjeneste. (Renate Haugland, Coor)

De to stående bak en vaskerobot
Gheorghe-Dan Tifrea og Renate Haugland fra Coor.

Sparer penger på avfall: Fortsatt kastes altfor mye næringsavfall som restavfall. Det ønsker Carrot å gjøre noe med. (Nettsak)

Vil utvikle kompostérbare avfallsposer: Compax Solutions har sammen med flere FM-aktører søkt om forsknings­midler for å eliminere plastutslipp.

Alt på ett sted: I renholdsbransjen har aktørene tradisjonelt vært veldig flinke til å samarbeide med hverandre. Et godt eksempel er programvare­selskapet Datec. (ISS og Datec)

ICE Cobotics etablerer seg i Skandinavia: Helge Mood, Stig Sætre og Arne Longvastøl går sammen og etablerer Care Cobotics/ICE Cobotics. Det nye selskapet vil, i tillegg til Norge, også fasilitere Sverige og Danmark.

Nordmann skal lede 100 000 ISS-medarbeidere: Carl-Fredrik Langård Bjor, CEO i ISS Norge og Nord-Europa, har fått utvidet sitt ansvarsområde som CEO for en ny og større gruppering i det verdens­omspennende selskapet.

Renholds-utdannelse

Usikkert rundt ny FM-bachelor: Det var denne høsten planlagt flere arbeidsmøter for å se på muligheten for å etablere en egen bachelor-utdannelse i fasilitets­styring og service­ledelse ved Handels­høyskolen ved OsloMet. I skrivende stund er disse lagt på is. (Ingvild Stakkevold Reymert ved OsloMet) (Nettsak)

Ikke gitt opp FM-utdanning: Selv om arbeidet med å nyutvikle en høyere utdanning tilpasset fasilitets­styring og service­ledelse synes å være lagt på is hos Handels­høyskolen ved OsloMet, sonderes det for å finne alternativer både i og utenfor OsloMet. (Jorulf Brøvig Silde, NHO Service og Handel) (Nettsak)

Synd hvis faget fases ut: – FM-bransjen er en bransje som blir mer komplisert og mer spisset å drive. Samtidig må man legge faget på et nivå som gjør at folk både ser nytten av det og klarer å komme inn på studiet, sier Petter Furulund, som har fulgt de ulike renholds­utdanningene siden 1985. (Nettsak)

Leder

Leder­artikkel i Renholdsnytt nr. 5/2023: Det har det siste året vært jobbet for å reetablere en bachelor­utdanning i fasilitets­styring. Nå ser planene ut til å ha strandet, iallfall ved Handelshøyskolen ved OsloMet.

Juss og arbeidsmiljø

Nye regler for nedbemanming: Fra og med 1. januar 2024 blir det strengere regler i arbeidsmiljø­loven (aml) for nedbemanning i konsern. Det er viktig at arbeidsgivere en klar over denne innstrammingen ved nedbemanninger og omorganiseringen i virksomheter som hører inn under et konsern. (Hilde Mjønes Nielsen, advokat i NHO Service og Handel)

Kludder fra KOFA om tidspunkt for oppfyllelse av kravspesifikasjon: Ved inngangen til årets sommerferie behandlet KOFA, i sak 2023/313, spørsmålet om tidspunkt for når et krav i krav­spesifikasjonen må være oppfylt, og om det forelå et vesentlig avvik. Saken omhandler Bodø kommunes åpne anbuds­konkurranse om en rammeavtale for leie og vask av tøy. (Advokatfirmaet Haavind) (Nettsak)

Produktnyheter

Lysdesinfisering uten UVC: Spectral Blue er en finsk desinfeksjons­metode som benytter seg av synlig lys, og som derfor kan stå på når det finnes mennesker i rommet. (Labolytic)

Unngå å frakte vann: Multi Kleen Tab Pro fra Premiere Produkter er en type rengjørings­tablett som blandes ut i en halvliter vann. Det reduserer transportbehov, CO2-utslipp og sparer miljøet for plast. (Nettsak)

Hygieneprodukter på jobb: Tilgang til gratis bind, tamponger og truseinnlegg er viktig for den yngre målgruppen: omtrent 4 av 10 kvinner mellom 18-34 år anser det som viktig eller svært viktig at arbeidsgiver legger til rette for dette. (Essity/Tork) (Nettsak)

Sko for renholdere: Varemerket «Grete Waitz» er nå på markedet med en nyutviklet sko for renholdere, med passform for damer og herrer. (NTC Profil) (Nettsak)

Lag den vognen du vil: Det ligger i navnet: Kärchers nye vogn Flexomate er både modulbasert og fleksibel. (Kärcher/ISS)

Avslører skadedyr: Sensoren iThermal er oppgradert med et nytt bruksområde, slik at den kan detektere om du har hatt skadedyr i lokalene. (BOSS Europe / Innovative & Smart Technologies)

Ozonvann fra krana: Nå kan du lage ozonvann rett fra vannkrana. (BOSS Europe)

Teppebørstesuger på batteri: Kärchers nye teppebørste­suger CV 30/2 Bp Pack har automatisk gulv­gjenkjenning og skal være egnet for alle typer tepper og harde gulvflater. (Nettsak)

En svingom gir rene gulv: Taski Swingo 250 Mikro er den første gulvvaskeren fra Taski der skaftet kan vinkles i alle retninger. (Lilleborg)

Småstoff

I tillegg finner du faste spalter som Nyheter, Nytt fra NFSR, Kalender og Marked.

.

Det er mulig å kjøpe tilgang til enkelt-eksemplarer lesing gjennom Buy&Read, helt tilbake til 1/2005.

Kjøp nr. 5/2023 her eller velg en annen utgave.

.

Forsiden til Renholdsnytt nr. 5/2023
Forsiden til Renholdsnytt nr. 5/2023. Hovedbilde: Gheorghe-Dan Tifrea og Renate Haugland jobber med ny teknologi i Coor. Venstre spalte: Fra renholds­messen CMS Berlin (foto: Pål Sønsteli), portrett­intervju med Marianne Ullaland Knapstad, usikkert om det blir ny FM-bachelor ved OsloMet.

.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS