Sammensatt fotografi, et av Hjelle ved et buffetbord og et av Schjøtt med en støvmopp.
Anny-Elise Hjelle og Hanne Schjøtt ivrer for renholdsfaget og for kompetanse. I dag kan de med rette titulere seg renholdsoperatører.

Sto opp for fagbrevet og vant – i dag er de renholdsoperatører

Anny-Elise Hjelle og Hanne Schjøtt valgte å kjempe for seriøsiteten i fagbrevet, etter å ha erfart det mange vil kalle urimelig oppførsel i fagprøvenemnda i Bergen. I dag har begge bestått fagprøve. Vi gratulerer!

Publisert

Oppdatert 28/3 kl. 18.35. Saken nevnte opprinnelig kun Hjelle, men også Schjøtt har i dag bestått fagprøven. Begge var omtalt i en tidligere utgave av Renholdsnytt.

.

Hjelle har jobbet som renholder i mange år, og har blant annet vært i Nordsjøen siden 2011. Schjøtt hadde på sin side jobbet som renholder i åtte år. Begge gikk opp til fagprøve i Bergen i vinterferien i 2022, men strøk.

– Jeg var oppe til teorien i går og praktisk i dag, og har fått muntlig beskjed om at jeg besto, sier Hjelle lykkelig, og fortsetter:

– Jeg hadde to kjempefine sensorer som var kommet opp fra Rogaland.

Også Hanne Schjøtt er svært glad for at hun nå har bestått fagprøven:

– Etter dårlige opplevelser sist, fikk jeg mye bedre opplevelser denne gang. Fantastiske sensorer som gjorde en god jobb og veiledet. De var blide, fornøyde og oppmuntrende. Man følte seg trygg og ivaretatt, sier hun.

To vonde historier har dermed fått en lykkelig slutt, iallfall for Hjelle og Schjøtt.

En stor takk til begge og alle andre som valgte å stå opp for faget og fagbrevet!

Snøball som rullet

Renholdsnytt tok i nr. 3/2022 opp det mange oppfattet som kritikkverdig oppførsel fra sensorer i prøvenemnda i Bergen. Etter at Hjelle strøk, fikk hun kontakt med Knut Georg Kåsin Pølse-Nilsen, som selv er sensor i renholdsfagprøven (i Vestfold og Telemark).

Foto av Hjelle og Pølse-Nilsen.
Anny-Elise Hjelle har fått god støtte av blant andre Knut Georg Kåsin Pølse-Nilsen, som selv er sensor i renholdsoperatørfaget. Her fotografert under NFSR-konferansen i 2022.

Pølse-Nilsen er også hovedverneombud i Equinor Forpleining, og jevnlig i dialog med sine hovedverneombudskolleger i de andre cateringselskapene offshore, nemlig Coor Offshore, Sodexo, ESS og 4Service.

Hovedverneombudene kunne rapportere om flere titall fagprøvekandidater med opplevelser som tydet på kritikkverdige forhold i prøvenemnda i Bergen. (Les tilsvar fra nemnda lenger ned.)

Hovedverneombudene opplevde imidlertid å få lite gehør både hos prøvenemnda og Opplæringskontoret i Vestland fylkeskommune, og kontaktet blant annet Renholdsnytt.

Gikk ut i media

Både Anny-Elise Hjelle og Hanne Schjøtt valgte, sammen med andre, å stå fram i Renholdsnytt med sine opplevelser (se linker nederst i saken).

Det hører med til historien at Hjelle før fjorårets eksamen tok teori til fagprøven hos AOF Norge i et år, der hun gikk ut med eksamenskarakter 5. Fra tidligere har hun fagbrev som kokk og kjenner derfor til hvordan en praktisk fagprøve bør oppleves.

.

Foto av Hjelle på en scene, idet hun holder et innlegg om saken under årskonferansen til Norsk Forening for Service og Renhold i Bergen i 2022.
Under NFSR-konferansen høsten 2022 fortalte Anny-Elise Hjelle om helt konkrete forhold hun hadde opplevd under den praktiske fagprøven. Det fikk tunge aktører i renholdsbransjen til å stusse, diplomatisk sagt, over hvordan prøvenemnda i Bergen har håndtert fagprøvene.

.

Prøvene ble annulert

Etter kritikken mot prøvenemnda våren 2022, ble prøvene annulert til alle som ikke hadde bestått så langt i 2022. Disse fikk, ifølge Siglinde Svare ved Avdeling for opplæring og kompetanse i Vestland fylkeskommune, mulighet til å ta ny prøve kostnadsfritt i løpet av de neste månedene. Det ble også opplyst at ingen fra den aktuelle nemnda ville komme til å være involvert i disse prøvene.

Tidligere omtaler

på Renholdsnytt.no (publisert 27/5-2022):

Prøvenemnd skjeller ut fagprøve-kandidater

Kandidater stresset opp av prøvenemnd

Tror de kan herse med folk

Tilsvar frå Avdeling for opplæring og kompetanse

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS