Renholdere går et betydelig antall skritt hver dag på harde gulv, men mange får likevel ikke tilpassede arbeidssko.
Renholdere går et betydelig antall skritt hver dag på harde gulv, men mange får likevel ikke tilpassede arbeidssko.

Ikke finn deg i å måtte betale for arbeidssko!

Altfor mange renholdere finner seg i å måtte betale for sko og arbeidstøy. De må våge å stille krav, påpeker Fagbladet.

Publisert

De har besøkt de to nabo­kommunene Luster og Høyanger. I en god og lang artikkel setter Fagbladet søkelys på hvordan renholdere sliter med å bli hørt:

  • I Luster får renholderne 78 kroner i måneden i kompensasjon for å holde arbeidstøy selv, men får ikke tilpassede sko.
  • I Høyanger får renholderne utdelt ett sett med arbeidstøy i året. De diskuterer å hoppe over utdeling av arbeidstøy et år for å få frigjort penger til skikkelig sko i stedet.

  • I Høyanger er det varierende med garderober, og renholderne må vaske arbeidstøyet selv.

  • Renholdsleder i Høyanger forteller at hun ofte ser kolleger som går på jobb med vanlige sko. Renholderne går mange tusen skritt hver dag, og de går ikke på mykt underlag.

  • Ved Luster ungdoms­skole tok ikke arkitekter og konsulenter hensyn til renholdernes ønske om å få vinduer som åpnet seg innover. Dermed må de vaskes fra utsiden.

Kilde: Renholdere finner seg i å måtte betale for arbeidssko: – Vi må stille krav, sier Gerd (link til full artikkel hos Fagbladet)

.

Langt fra alle har garderobe

En undersøkelse Fagforbundets analyse­enhet ved Nora C. Warholm Essahli og Thomas Tallaksen har gjennomført blant renholdere på nasjonal basis, viser følgende:

80 prosent av Fagforbundets medlemmer har tilgang til garderobe, de fleste med dusj. 18 prosent har ingen tilgang til garderobe.

Av NAFs medlemmer er 41 prosent helt uten garderobe. 54 prosent har tilgang, men 12 prosent har garderobe uten dusj. Blant NAF-organiserte renholdere som jobber i institusjon, har likevel 95 prosent tilgang til garderobe.

.

Må vaske tøyet hjemme

89 prosent av NAFs medlemmer må ta arbeids­tøyet sitt med hjem og vaske det selv. 3 prosent kan vaske det på jobben, mens kun 5 prosent får utdelt rent arbeidstøy.

Blant Fagforbundets medlemmer får 28 prosent utdelt rent arbeidstøy, mens 53 prosent må ta med arbeids­tøyet hjem og vaske det selv.

.

Svake på HMS rundt kjemikalier

Litt under halvparten av respondentene svarer ja på at de har tilgang til sikkerhets­datablad – henholdsvis 49 og 48 prosent i de to forbundene.

.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS