Denne uken ventes spredningen av pollen fra or og hassel å starte. Bjørkepollen (bildet) kommer senere.

Pollen­sesongen er i gang

Over 1 million nordmenn er pollen­allergikere. Nå starter pollen­sesongen 2022.

Publisert

Norges Astma- og Allergi­forbund (NAAF) starter denne uken sin daglige, nasjonale pollen­varslings­tjeneste, og oppfordrer allergikere til å starte med fore­byggende medisinering.

Brukerne av pollen­varslings­tjenesten vil den første tiden ofte se blanke varsler – altså ingen forventet spredning i sitt område. Det er likevel viktig at allergikere som tar forebyggende medisiner nå kommer i gang med disse for å få optimal effekt, anbefaler NAAF.

Or og hassel først ute

Som normalt er det forventet at sesongen starter med pollen­spredning ved kysten i vest, tett etterfulgt av spredning på Sørlandet og i Midt-Norge. Or og hassel er artene som starter spredning først.

– Pollen fra or forekommer først og fremst i Trøndelag og på Vestlandskysten, mens hasselpollen er mest aktuelt for Østlandet og Osloregionen. De to artene starter spredning nesten samtidig, og de er botanisk nært beslektet med de samme allergene egenskapene, sier Hallvard Ramfjord, NAAFs pollen­analytiker.

Varigheten av pollen­spredningen fra or og hassel er normalt tre til fire uker.

Hva kan vi vente oss?

Det meste tilsier at det går mot en normal pollensesong. Allergikere må med andre ord være forberedt på en sesong som i hvert fall lever opp til en gjennom­snittlig spredning – om ikke mer.

Temperaturen avgjør hvor tidlig eller sent sesongen starter, og nedbør påvirker mengden pollen i luften under selve spredningen.

Når starter målingene?

NAAFs pollen­analytikere starter måling i kystnære strøk i Sør-Norge tidlig, for å kunne fange opp spredningen idet den starter. Pollenvarselet til befolkningen begynner når det gjøres funn av pollen i måle­stasjonene, eller når alt tilsier at dette er like rundt hjørnet.Pollenvarsling for inneværende og kommende døgn finner du NAAFs nettsider og pollenvarslingen.no, i en rekke lands­dekkende aviser og via deres gratis app «Pollenvarsel» for både Android og iPhone.

Kilde: Nå starter pollensesongen 2022 (link til NAAF)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS