Brede Edvardsen tror forholdene i renholds­bransjen blir verre og verre.

Ett fysisk bedrifts­besøk i løpet av tre år

Arbeids­tilsynet har ikke besøkt en eneste renholds­bedrift siden 2019. – Dette er en katastrofe, sier Brede Edvardsen, nestleder i Arbeids­mands­forbundet.

Publisert

LO-organet Arbeidsmanden skriver at Arbeids­tilsynet i 2018 hadde 198 fysiske tilsyn i renholds­bransjen. I tillegg var det 351 postale inspeksjoner hos ikke-godkjente renholds­bedrifter.

Deretter har tilsynene falt dramatisk. I 2019 besøkte Arbeids­tilsynet én renholds­bedrift og gjennom­førte 163 postale tilsyn. I 2020 ble det gjennomført 430 postale tilsyn, mens det i 2021 ble utført 119 postale tilsyn.

Ikke lenger prioritert

– Mot slutten av 2018 ble tatt en direkte beslutning i tilsynet om at renhold ikke lenger skulle være en prioritert bransje. Og konsekvensene av det ser vi i disse tallene, sier Brede Edvardsen.

Dokument­tilsyn

Torgeir Moholt, avdelings­direktør Avdeling arbeidslivs­kriminalitet, bekrefter at Arbeids­tilsynet i 2018 revurderte hvilke næringer som skulle prioriteres.

– Før 2018 var det en egen satsing på renholds­bransjen, og det ble gjennomført flere tusen tilsyn. Etter revurderingen av prioriterte bransjer falt renhold ut som eget satsings­område. Den konkrete beslutningen førte til en endring for renholds­bransjen, og de siste tre årene har det kun vært gjennomført dokument­tilsyn, sier Moholt.

– Det er mulig at noe av forklaringen er at Arbeids­tilsynet har hatt veldig fokus på smittevern­tilsyn i forbindelse med pandemien de to siste årene. Korona­tilsyn føres i egen statistikk, og slike tilsyn i renholds­bransjen vil ikke komme fram i tallene for andre tilsyn i bransjen.

Kilde: Arbeidstilsynet har ikke besøkt en renholdsbedrift siden 2019: – Dette er en katastrofe (ekstern link til Arbeidsmanden)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS