Renholdsnytt nr. 4/2021 ble postlagt 4. september. Hovedbildet på forsiden viser Christer Eskedal og Dag Hognerud hos N3, som denne høsten lanserer et økosystem med nye sensorer.

Renholdsnytt 4/2021 er ute nå

Gulv, inngang og matter er tema. Vi ser på vinyl­trøbbel, eie/leie av matter, valg av gulv­typer med mer. Pluss nye norske sensorer, et kjemisk blikk på vann, kvalitet i vaskeri, måling av ergonomi og annet.

Publisert
Vivian Chinyere Ugwu ved Sykehuset i Vestfold

Ved Sykehuset i Vestfold fikk renholderne raskt utfordringer da de overtok ansvaret for et 15 000 kvadrat­meter stort nybygg. Blant annet viste det seg at skjolder, fotspor og lignende var veldig synlig på vinyl­gulvet. Leverandøren Tarkett er full av lovord for hvordan de taklet problemene.

Kjøp hele utgaven på Buy&Read

.

I Renholdsnytt 4/2021 kan du i tillegg lese mer om følgende:

.

Sammen gjør sterk

LEDER: Det er alltid trist å lese nyheter om urett­ferdighet. Særlig der «systemer» er innrettet slik at enkelte får sin lønns­økning atskillige måneder etter andre.

Les artikkelen

.

Måler kvalitet kontinuerlig

En svakhet med å bruke renholds­standarden INSTA 800 til kvalitets­sikring, er at den kun gir øyeblikks­målinger. Det kan snart være en saga blott med en ny sensor fra N3.

Les kortversjon her

.

Slipper å registrere selv

I parallell med N3s sensor­utvidelse har de også integrert seg tettere med samarbeids­partner Datec. Rengjøringen av N3s renholds­soner rapporteres nå automatisk inn i Datec-verktøyet CleanPilot.

.

Effektive matter krever løpende service

Det finnes mange billige matter på markedet, hvis man kun ønsker en pynte­gjenstand ved inngangen. Men hvis en matte skal fjerne smuss og øke sikkerheten, må det brukes kvalitets­matter som vedlike­holdes.

.

Matter: Eie eller leie?

Er det billigst å eie og rengjøre matter helt på egen hånd, eller overlate tjenesten til et profesjonelt vaskeri som henter skitne og leverer rene matter?

.

Gulv: La renholdere bestemme

Erik W. Andersen fra firmaet ved samme navn.

Valg av gulv dreier seg alltid om å finne rett type til rett bruk – og med stor vekt på renholds­vennlighet. Det siste tiåret har det dukket opp tre særlig spennende gulvtyper, opplyser Erik W. Andersen.

.

Korona bør endre gulvvalg

– Forbruket av håndsprit vil ikke gå ned. Sprit etser over­flaten på de fleste gulv. Bør dette få konsekvenser for de valg av gulv som gjøres fremover, spør Raymond Johansen hos Kährs i Norge?

.

Skaff deg selv et forsprang!

Nora Johanne Klungseth.

Ønsker du å være forberedt før inter­nasjonale trender kommer til Norge? Da bør du bli med i en standardiserings­komité, anbefaler Nora Johanne Klungseth ved NTNU.

Les kortversjon her

.

– Vann er fantastisk, men det er ikke magisk

Det sier Vivi Lindahl i Lilleborg, når hun snakker om hva vann gjør og ikke gjør i renhold. Vi tar en kjemisk titt på vann

.

Fysisk krevende å rengjøre

Forskere fra danske Det Nationale Forsknings­center for Arbejds­miljø har laget en indeks som måler ulike ergo­nomiske faktorer når man arbeider. Ikke uventet viser det seg at renholdere har et av de fysisk mest krevende yrkene.

Les kortversjon her (Pluss-artikkel)

.

Portrettet:

Å lede er å inspirere

Hanne Eriksson.

Det var gjevt da Bruce Springsteen bodde på Grand Hotel, og enda større da det i samme hotell var bryllup mellom Kronprinsen og Mette Marit. Likevel er det et annet minne som rager enda høyere for Hanne Eriksson, som nå er virksomhets­leder for renholdet i Fredrikstad kommune.

.

Luk vekk svakhetene i vaskeriet

I løpet av høsten slippes nyeste revisjon av de to bransje­standardene for vaskerier. Det ventes strengere krav til både kvalitets­sikring og risiko­vurdering. Jan Tore H. Gunnarsen fra Norske Vaskeriers Kvalitets­tilsyn gir noe av bakgrunnen for at man følte behov for en revisjon.

.

Reduserer plast på avveie

Geir-Helge Sjaaeng hos Vileda.

Vileda har solgt sin matte­løsning V-Mat i årevis. En annonse­kampanje i sommer ga drahjelp med nye salgs­argumenter. Nå bytter bedrifter fra «blåsokker» til matter av miljøhensyn.

.

Juss og arbeidsmiljø:

Urett­messig ute­blivelse fra jobb

Bedrifter i renholds- og sikkerhets­bransjen opplever innimellom at arbeids­takere urettmessig uteblir fra jobb, for eksempel etter avvikling av ferie. Advokat Benedicte Prøis hos NHO Service og Handel tar opp spørsmålet om hva arbeids­giver kan gjøre dersom arbeids­taker urett­messig uteblir fra jobb og dette får økonomiske konsekvenser?

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS