Alle tilkoblede enheter bør ha en egen adgangs­nøkkel. Hvis hackere klarer å få tak i denne - og endre den - vil den legitime eieren av enhetene ikke lenger vil få tilgang til dem.
Alle tilkoblede enheter bør ha en egen adgangs­nøkkel. Hvis hackere klarer å få tak i denne - og endre den - vil den legitime eieren av enhetene ikke lenger vil få tilgang til dem.

Mer bruk av IoT gir økt sårbarhet

IoT-enheter, for eksempel sensorer som er tilkoblet internet, er blitt blitt vanlige i mange bedrifter. Det har medført at tilkoblede enheter er blitt interessante mål for kriminelle.

Publisert

Sensorene gir for eksempel mulighet for datadrevne service­intervaller og optimalisering av areal- og energibruk. De siste årene har slike enheter gått fra å være nærmest pilot­prosjekter til å bli integrert i mange bedrifters virksomhet.

Samtidig setter de store krav til data­sikkerhet, nettopp fordi tingene er koblet til internett. Det mener Anders Struwe Mynster hos selskapet Force Technology i en artikkel hos nettstedet Version 2.

Nylig rammet et hacker­angrep selskapet Kaseya og deres kunder. Én av kundene var den svenske Coop-kjeden, som måtte stenge 800 butikker lørdag 3. juli etter at kassa­apparatene var blitt satt ut av drift.

Ett av flere problemer er at hackere kan få tilgang til – og endre – adgangs­nøkler på selskapenes IoT-enheter. Det betyr at den legitime eieren av enhetene ikke lenger vil få tilgang til dem, og at hver enhet enten fysisk må omprogrammeres på stedet, eller erstattes.

Coop i Sverige måtte få nærmere 100 service­teknikere ut i butikkene i Sverige for å løse problemene.

Kilde: Ekspert: IoT breder sig til virksomheders drift og åbner for flere hackerangreb (Version2.dk)

Norsk versjon: Ekspert: Mer IoT i bedrifter åpner for flere hackerangrep (digi.no)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS