Polygon har utviklet en teknologi som skal gi raskere tørking etter fuktskade.
Polygon har utviklet en teknologi som skal gi raskere tørking etter fuktskade.

Innovasjon gir hurtig opptørk

Vann på avveie er en stor kilde til skader på eiendom. Polygon mener deres Eco-Dry vil redusere tørke­tiden med opptil 60 % og energi­bruken med opptil 80 %.

Publisert

Kent Bergström hos skade­sanerings­selskapet Polygon i Sverige har jobbet med teknologi­utvikling i over 20 år. I en blogg hos Polygon forteller han om da utviklingen av Eco-Dry begynte for rundt 15 år siden.

– På noen prosjekter fakturerte vi pr. kvadratmeter. Det medførte at vi ønsket å tørke flatene så raskt som mulig. Avfuktere kunne ikke lages mer effektive enn de allerede var, så vi testet infrarøde varmere og annen teknologi for å øke temperaturen i materialene.

– For eksempel bygget vi infrarøde kammere basert på vanlige terrasse­varmere. På den tiden hadde vi flere litt ville løsninger på problemet, smiler han.

– Vi lette etter andre materialer og landet på varme­matter, som faktisk var ment som isolasjon rundt piper. Det viste seg at de brukte bare 40 prosent av den energien som for eksempel infrarøde varmere bruker. Tørkingen gikk også raskere. Og siden mattene lå nede på betong, ble energi­overføringen mer effektiv.

I dag har Polygon i Sverige rundt 2000 matter som brukes ved vannskader. Hemmeligheten bak Eco-Dry er imidlertid å bruke varme­mattene i kombinasjon med en egen­utviklet avfukter.

– Temperaturen ned mot betongen er rundt 100 grader, slik at det ikke kan ligge organisk materiale på flaten. Eventuelle klebrige rester må sandblåses vekk. Også plast vil smelte. Derfor må du ha kontroll på hele prosessen, sier han.

Kilde: Swedish innovation revolutionising dehumidification of water damage

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS