En god håndvask med såpe og vann er ikke å forakte, i og med at hånd­desinfeksjon ikke nød­vendigvis virker like bra mot alle typer virus og bakterier.
En god håndvask med såpe og vann er ikke å forakte, i og med at hånd­desinfeksjon ikke nød­vendigvis virker like bra mot alle typer virus og bakterier.

Byttet fra håndvask til desinfeksjon – fikk magetrøbbel

Australia opplever nå et utbrudd med mage­trøbbel i barne­hager. Noe av årsaken er trolig at folk bruker desinfeksjons­middel istedenfor å vaske hendene med såpe og vann.

Helse­myndig­hetene opplyser at hånd­desinfeksjon – selv om det er effektivt mot noen typer virus, som korona­virus – ikke er til­strekkelig effektivt mot virus som gir Gastro­enteritis. Det er renholds­bladet ECJ som melder dette.

Dr. Bruce Bolam fra delstaten Victoria minner om at vask med såpe og vann fortsatt er den beste måten å fjerne gastro­virus fra hendene og forhindre at det overføres til andre.

Professor Peter Collignon ved Australian National University fremfører at det ikke er noen vits i å bruke hånd­desinfeksjon uten å vaske hendene først:

– Hånd­desinfeksjon fjerner ikke opp­byggingen av smuss og andre smittebærere, sier han.

– Som ved all desinfisering, er det avgjørende at du rengjør først. Du kan ikke bare dyppe noe i en magisk løsning og gjør det sterilt.

Han mener gastro er et eksempel som krever lang virketid fra desinfeksjons­midler, og at håndvask derfor er viktig.

Kilde: Swapping handwashing for sanitiser ‘partly to blame for gastro outbreak’

http://www.europeancleaningjournal.com/magazine/web-articles/latest-news/swapping-handwashing-for-sanitiser-partly-to-blame-for-gastro-outbreak

.

Gastroenteritis er en betennelses­tilstand (-«itis») i mage (-«gastro») og tarm (-«entero»)-kanalen som fører til en kombinasjon av diaré, oppkast, bukhule­smerter og kramper.

Tilstanden kan forårsakes av for eksempel rota­virus, noro­virus eller campylo­bacter.

Kilde: Wikipedia

.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS