Viruset var fortsatt smittsomt etter tre dager på polyester, men bare 24 timer på bomull og 6 timer på polyester/bomull.

Ny studie om tøyvask og koronavirus

En ny studie viser at tøyvask på 40 grader med vaske­middel inaktiverer korona­viruset. Studien er støttet av Norske Vaskeriers Kvalitets­tilsyn og Norsk Renseri- og Vaskeri­forening (NRV).

Det skriver Jan Tore H. Gunnarsen, daglig leder i NVK, og Kjetil Tvedt, bransjesjef i NRV, i en artikkel i Aftenposten.

Forskere ved De Montfort University i Leicester har undersøkt hvor lenge korona­viruset overlever på klær. Studien er for tiden under såkalt fagfelle­vurdering.

Mest effektivt med vaskemiddel

Forskerne brukte et modell­virus (HCoV-OC43) som har tilsvarende egenskaper som SARS-CoV-2 og overvåket virusets stabilitet på tekstiler i 72 timer.

Virusets stabilitet viste seg å variere med flere forhold. Studien viste også at viruset ble eliminert på 40 grader så lenge det brukes vaskemiddel. Uten bruk av vaske­middel var viruset aktivt opp til 67 grader.

Anbefaler profesjonell vask

Universitetet fraråder å ta med helsetøy hjem for å vaske det selv. Bruk av vaske­maskiner for konsument­markedet fjernet ikke alle virus.

NVK og NRV tilføyer at arbeids­takere som tar arbeids­tøyet sitt hjem for å vaske det, tar en unødvendig risiko, blant annet fordi forurenset tøy kan etterlate seg korona­virus på andre overflater før det blir vasket.

De skriver videre at det ville være fornuftig for alle nærings­middel­bedrifter, restauranter, gate­kjøkken, dagligvare­butikker med fersk­varedisk og lignende å samarbeide med et profesjonelt vaskeri som garanterer høy hygiene­standard. Likevel er det mange bedrifter som velger å sende arbeids­tøyet med arbeids­takerne hjem for vask.

Kilde: Ny studie: Tøyvask på 40 grader med vaskemiddel dreper koronaviruset

https://www.norskindustri.no/bransjer/renseri-og-vaskeri/aktuelt/ny-studie-toyvask-pa-40-grader-med-vaskemiddel-dreper-koronaviruset/

Du kan også lese om studien hos universitetet: Research shows coronavirus can survive on healthcare uniforms for three days

https://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2021/february/research-shows-coronavirus-can-survive-on-healthcare-uniforms-for-three-days.aspx

.

NRV og NVK

Norsk Renseri- og Vaskeri­forening (NRV) er bransje­forening for renserier og vaskerier i Norge, og en del av arbeids­giver­organisasjonen Norsk Industri.

https://www.norskindustri.no/bransjer/renseri-og-vaskeri/

Norske Vaskeriers Kvalitets­tilsyn er en uavhengig og ideell organisasjon som tilbyr sertifisering av vaskerier for å ivareta intern kontroll og å sikre produktenes kvalitet.

https://vaskeritilsynet.no/

.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS