Når du flytter inn i ei hytte som har stått lenge ubrukt og skrur på dusjen, risikerer du å puste legionella­bakterier inn i lungene.

Husk legionella­vettreglene i vinterferien

I vinterferien må vi ivareta godt smittevern. Ikke bare mot Covid-19, men også Legionella. Hytter som har stått ubebodd lenge, kan forårsake alvorlig lungesykdom.

Publisert

I vinterferien brukes mange både private og firma hytter som har stått tomme en stund, derfor er det viktig å følge legionella­vettreglene. Dette gjelder særlig for moderne hytter med varmtvannstank og dusj, opplyser selskapet Apurgo.

Legionella­bakterien trives godt i stillestående vann med temperaturer fra 20 til 55 grader, og derfor kan den etablere seg i varmtvannstank, vannrør og dusjhoder mens hytta ikke er i bruk.

- Når du så flytter inn i hytta og skrur på dusjen, risikerer du å puste legionella­bakterier inn i lungene via vannstøv, også kjent som aerosoler, forteller fagansvarlig i Apurgo, Irene B. Ytterdal-Larsen.

To sykdommer

Bakterien kan i verste fall forårsake sykdommen Legionellose, som finnes i to varianter:

  • Pontiacfeber er den milde utgaven som gir influensa­lignende symptomer.
  • Legionær­sykdom gir et mer aggressivt sykdoms­forløp, og kan være livsfarlig for eldre og personer med nedsatt immun­forsvar.

Hun sier videre at, med noen enkle grep kan man forbygge eventuell smitte før man åpner. Vi i Apurgo anbefaler derfor alle å lese Folkehelse­instituttets (FHI) veiledning for åpning av hytter som har stått stengt over en lengere periode.

De viktigste tiltakene man må huske er:

  1. Gjennomfør en risikovurdering
  2. Ta vannprøver for å kartlegge forekomst av Legionella

Les mer:

FHI: https://www.fhi.no/nyheter/2020/legionella-rad-for-hyttefolk-etter-korona-stenging/

Apurgo om legionella­kontroll i stengte bygg:

https://www.apurgo.no/b/3469/har-du-god-legionellakontroll-pa-ditt-stengte-bygg

Apurgo om råd for idrettsbygg som har vært stengt grunnet Covid-19:

https://www.apurgo.no/b/1639/rad-til-idrettsbygg-som-har-stengt

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS