Ikke minst de yngre er leie av å «sprite» seg. Her er fem gode råd om hånd­des­infeksjon og bruken av det, der ett av dem er alltid å bære med seg en liten flaske med hånddesinfeksjon.
Ikke minst de yngre er leie av å «sprite» seg. Her er fem gode råd om hånd­des­infeksjon og bruken av det, der ett av dem er alltid å bære med seg en liten flaske med hånddesinfeksjon.

Rekordhøye smittetall – fem tips til fortsatt god håndhygiene

En fersk under­søkelse viser at hver fjerde nord­mann «i stor grad» er lei av å måtte desinfisere hendene sine med hånd­sprit når de går inn i butikker, spise­steder og andre offentlige steder.

Publisert

De siste sju dagene har om lag 15 000 personer i Norge positivt for korona­viruset. 127 kommuner har en stigende smittetrend.

Regjeringen opererer med generelle smittevernsråd som å holde seg hjemme når man har symptomer eller er syk, opprettholde en god hoste- og håndhygiene samt ikke lenger å håndhilse.

Årsaken til at rådet om å ha god håndhygiene fremdeles ligger fast, er fordi det anses som et enkelt men effektivt virkemiddel mot spredning av virus.

En undersøkelse gjennomført av menings­målings­instituttet NorStat for Kiilto Norge i uke 45, viser imidlertid at selv den enkle hygiene­rutinen med å sprite hendene når man går inn i butikker og andre offentlige områder nå begynner å tære på for ganske mange.

1 av 3 mellom 15-29 lei av å måtte desinfisere hendene

Til sammen oppgir 25 prosent at de «i meget stor» eller «i stor grad» er lei av å måtte gjøre dette. 20 prosent av kvinnene svarer dette, mens 29 prosent av mennene gjør det samme.

Blant de mellom 15 og 29 år svarer hele 36 prosent, mer enn 1 av 3, at de er lei av å måtte rense hendene med håndsprit.

Jo eldre respondentene blir, jo mindre lei er de av å følge helse­myndig­hetenes anbefaling om god håndhygiene.

Blant de over 60 år er det kun 14 prosent som i stor grad er lei av å måtte gjøre dette.

3 av 4 har blitt nøyere med egen håndhygiene

Et annet funn er at 75 prosent av de spurte «i stor» eller «i meget stor» grad som følge av pandemien har blitt mer bevisste på at de selv kan smitte andre ved å ikke praktisere god håndhygiene.

8 av 10 kvinner svarer dette. 75 prosent sier også at de har blitt nøyere med egen håndhygiene under pandemien.

24 prosent svarer at de tror de vil være mindre opptatt av god håndhygiene ett år frem i tid.

– Det er veldig betryggende at så mange sier de har blitt nøyere med egen håndhygiene, og at et like høyt antall er blitt mer bevisste på at svak håndhygiene øker smitterisiko. I tillegg til økt koronasmitte, står vi foran en antatt tøffere forkjølelses- og influensa­sesong som følge av lav immunitet i befolkningen etter pandemi­restriksjonene. Derfor er det nå ekstra viktig å opprettholde god håndhygiene og følge anbefalingene fra helse­myndighetene for å holde smittetallene så lave som mulig, markedssjef May-Britt Siljan i Kiilto Norge.

Hun tror en del av forklaringen på at mange kan å ha gått litt lei, kan være at produkter som butikker og andre setter frem til kundene sine oppleves å ha sterk lukt og at de er klebrige.

– Vårt råd er at man velger produkter som inneholder etanol av høy farma­søytisk kvalitet. De har en nøytral lukt og klebrer ikke.

Forhåpentligvis kan det bidra til fortsatt høy og god håndhygiene, sier Siljan.

Hun gir følgende fem tips til hva man skal tenke på for å sikre en fortsatt god håndhygiene.

1. Alltid rene hender

Bruk produkter som er satt frem ved innganger til butikker, treningslokaler osv. Bruk både før og etter du tar kollektiv­transport og alltid før måltider, inklusive mellom­måltider.

Ha alltid en liten flaske i sekk eller veske slik at du kan desinfisere hendene når du trenger det.

2. Bruk mer enn du tror

Håndsprit skal brukes på rene og tørre hender. Du må bruke ca. 3 ml hver gang. Det tilsvarer to trykk på en pumpeflaske.

Når du påfører, skal hendene være fuktet i minimum 30 sekunder. Er de tørre etter 10-15 sekunder, bør du sprite hendene dine igjen.

Håndsprit skal fordeles godt på alle fingre, mellom fingrene, på håndflater, håndbaken og hånd­leddene. Husk også tomlene og rundt neglene.

3. Ikke bland ut produktet

Det er viktig å ikke tynne ut håndsprit. Man skal heller ikke blande ulike typer håndsprit. Da kan man ikke være sikker på effekten.

Videre er gjenbruk av flasker positivt for miljøet, bruk da samme innhold som opprinnelig slik at de som faktisk bruker produktet er sikre på hva de benytter.

Det er viktig, og lovpålagt, at innhold og informasjonen på etiketten samsvarer.

4. Unngå å bli tørr på hendene med hånd­desinfeksjon

Bruk en hånd­desinfeksjon med mykgjørende midler (glyserol) fordi det vil fungere som en håndkrem i tillegg til å gi deg rene hender.

Husk å velge en hånd­desinfeksjon som er tilpasset nordisk klima og kalde vintrer og dermed testet ut med gode mykgjørende midler som ikke er klissete.

5. Sjekk innholdet

I Norge er det strenge krav til kvalitet og produktene må ha riktig dokumentasjon, blant annet effekttester i henhold til European Norm, en europeisk standard, kalt EN-test.

Det er de aktive stoffene i produktet som dreper mikro­organismer som bakterier og virus. Er produktet alkohol­basert, bør det inneholde 70-85 prosent alkohol.

I tillegg bør det altså inneholde et hudpleie­middel som f.eks. glycerol som motvirker uttørring av huden.

Kilde: Pressemelding fra Kiilto Norge (Kiilto er produsenten av Antibac)

Empty article - Title

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS