Isbrodder og staver kan gi effektiv sklisikring, men er neppe løsningen for renholdere og andre som ofte må bevege seg utendørs til tidspunkter der det ikke er blitt strødd.

Svenske forskere vil sklimerke vintersko

Svenske forskere ved instituttet Rise jobber med å utvikle et system som skal la forbrukere finne ut allerede i butikken hvor gode vintersko er på glatt føre.

Publisert

Hvert år inntreffer det 3500 fallulykker i Sverige der fotgjengere blir alvorlig skadd, melder NTB. Den vanligste årsaken er at fotgjengerne sklir på is eller snø, skriver HMS-magasinet.

Viveca Wallqvist er forsker i materialvitenskap ved det svenske forskningsinstituttet Rise. Hun forklarer at det ikke går an å finne ut i butikken hvordan skoene oppfører seg når det er glatt. Det er mye som påvirker hvor glatte skoene er, deriblant gummiblandingen, mønsteret, temperaturen og hvor gammel skosålen har blitt.

Derfor må vintersko testes, men hittil har det ikke eksistert en felles målestokk for hvor glatte skosålene er. Det jobber Wallqvist og hennes kolleger med å utvikle.

Prosjektet finansieres av det svenske Trafikverket. De har som målsetting å redusere antallet alvorlige skader på fotgjengere som følge av fall med 25 prosent.

Kilde: NTB

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS