En stående støvsuger med vekten over munnstykket vil kunne trenge dypere ned i teppet.

5 gode råd om tepper og virus

Ulike flater har ulike rengjørings­krav, og tepper kan være en stor utfordring også utenfor pandemier.

Publisert

Gjørme fra sko, kaffesøl og kakesmuler er blant det som kan sette seg i teppene. Enda verre er at bakterier og virus fanges i dem. Det skriver FM-bladet CMM online.

1. Tepper kan ikke desinfiseres

Mens en desinfisering innebærer at du tar kverken på det meste av mikrober, er det i et teppe bare mulig å redusere antallet bakterier og virus.

Det amerikanske organet EPA registrerer for eksempel bare desinfeksjonsmidler for bruk på harde og ikke-porøse flater. Et teppe er derimot en porøs overflate som inneholder et stort antall porer der bakterier og virus kan feste seg.

Den gode nyheten er at porøse flater gir dårlige vilkår for virus som SARS-CoV-2. Når virusene setter seg i porene, er det mindre sannsynlig at de overføres til andre flater. Derfor «overlever» de ikke lenge.

Når man skal desinfisere en flate, er første bud som regel å rengjøre den, slik at ikke patogener får gjemt seg under skitten. For tepper er det viktig å fjerne løs jord, sand og annet.

2. Bruk rett støvsuger

CMM anbefaler teppebankere med to motorer, én til å skape suget og én til å drive børsten, samt et høyeffektivt filtreringssystem (HEPA). De foreslår en stående støvsuger som har vekten over munnstykket, slik at den renser dypere ned i teppet.

Alternativer kan være ryggbårne støvsugere, eller andre typer, avhengig av plassen du skal støvsuge.

HEPA-filtere skal fange også virus. Ved bytte av HEPA-filter, vær påpasselig slik at du ikke frakter patogener fra et sted til et annet.

3. Roboter endrer spillereglene

Støvsuging tar tid og de repetitive bevegelsene kan være fysisk krevende. Roboter kan både overta jobben og gi deg en dokumentasjon på når og hvor de har rengjort.

4. Rett produkt til rett teppe

For dyprensing med spray/kjemikalier, følg anvisningene fra teppeprodusenten. Feil produkt kan være ineffektivt eller skade teppet eller helsen.

5. Tenk på det visuelle

Som en følge av pandemien er både medarbeidere og kunder/gjester mer oppmerksomme på betydningen av renhold. Også det rent visuelle teller. Det spiller derfor ingen rolle hvor mange ganger du dyprenser et teppe – er det kaffeflekker på det, så oppfattes det som møkkete og uhygienisk.

Kilde: 5 Things to Know About Carpet Care and the COVID-19 Pandemic

https://www.cmmonline.com/articles/5-things-to-know-about-carpet-care-and-the-covid-19-pandemic

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Last ned bladet

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS